"Moneda unica ar putea pierde in continuare in fata leului, cu conditia ca sentimentul pietei sa ramana favorabil si BNR sa-si mentina prezenta in piata. Aceasta din urma este probabila, avand in vedere ca MF are programata o licitatie de titluri denominate in euro maine, iar BNR probabil vinde suma atrasa in piata spot. In consecinta, leul s-ar putea intari fata de euro si in zilele ce urmeaza", se spune in raportul ING, potrivit NewsIn.

Saptamana trecuta, Ministerul Finantelor Publice a anuntat ca va lansa in 26 noiembrie, pe piata interna de capital, o emisiune de titluri de stat in valoare de 500 milioane euro, cu maturitate de un an, pentru finantarea deficitului bugetar si refinantarea datoriei publice.

Anuntul vine dupa ce consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis, intr-o miscare surpriza, sa reduca rata rezervelor minime obligatorii la pasivele in valuta ale bancilor de la 30% la 25%, masura care va elibera in piata peste 1 miliard de euro.

Leul s-a intarit in mod constant in ultimele zile, BNR afisand marti un curs de referinta minim al ultimelor sapte saptamani, de 4,2648 lei/euro.