Cadourile vin si dupa Craciun: Leul, sub pragul de 4,2 lei/euro

Moneda nationala a continuat sa se aprecieze, iar BNR a afisat un curs de referinta de 4,1997 lei/euro, in scadere cu 0,07% fata de cel precedent si care reprezinta un nivel minim al ultimelor trei luni, pe o piata cu volume tranzactionate reduse.
Precedentul curs de referinta anuntat de BNR, din 24 decembrie, a fost de 4,2028 lei/euro. Nivelul de ieri reprezinta cel mai scazut din 30 septembrie, cand referinta a fost de 4,1981 lei/euro.

"Cursul de schimb a coborat sub nivelul de 4,20 lei/euro, este posibil ca BNR sa fi intervenit indirect in piata pentru a mentine leul aici, insa si volumele sunt reduse, se tranzactioneaza din inertie, situatie similara cu a regiunii", a spus un dealer bancar pentru NewsIn.

Astfel, leul s-a apreciat usor in prima parte a zilei, cursul fata de euro reincepand insa sa urce usor dupa afisarea nivelului de referinta. La ora 13:35, bancile cumparau un euro cu 4,20 lei si il vindeau cu 4,2050 lei.

In regiune, zlotul polonez s-a depreciat usor, de la 4,1440 la 4,1620 unitati/euro, in timp ce forintul unguresc fluctueaza usor deasupra nivelului de 273 unitati/euro.

Pentru dolar, cursul de referinta afisat luni este de 2,9175 lei/dolar, in usoara crestere, cu 0,03%, fata de cel precedent.

Pe pietele internationale, moneda americana s-a depreciat treptat, de la 1,4350 la 1,44 dolari/euro.

Banca Nationala a Romaniei a afisat, in prima parte a zilei, un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 11,51% pe an, similar celui de joia trecuta, de 11,52% pe an, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR) dobanda a coborat nesemnificativ, la 12,01% pe an, de la nivelul din sedinta precedenta, de 12,02% pe an.

In piata monetara, dobanzile overnight continua sa se plaseze la niveluri ridicate, de 11-12% pe an, cu mult peste dobanda de politica monetara, de 8% pe an, dupa inceperea unei noi perioade de constituire a rezervelor minime obligatorii.

ING si-a revizuit recent in scadere estimarile privind evolutia leului anul viitor si estimeaza un curs de schimb de 4,40 lei/euro la jumatatea lui 2010.

De asemenea, politica monetara nu ar trebui sa lase leul sa se aprecieze, deoarece o astfel de evolutie afecteaza exporturile, chiar daca ajuta la temperarea inflatiei, a declarat economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Valentin Lazea.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri