Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a hotarat modificarea normelor privind asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule (RCA) pentru ca pagubitii sa poata solicita despagubiri pentru daunele produse autovehiculului, inainte de efecturea reparatiei acestuia.
“Am decis modificarea normelor RCA pentru a sprijini si mai mult interesele asiguratilor si imi exprim speranta ca aceste demersuri vor conduce la imbunatatirea serviciilor prestate de catre companiile de asigurare. Daca pana acum societatea de asigurare stabilea valoarea despagubirilor potrivit propriilor criterii, acum valoarea pagubei se stabileste avand in vedere preturile practicate de catre unitatile de specialitate sau cele din cataloagele de specialitate”, a declarat presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, Angela Toncescu (foto).

Astfel, asiguratorul RCA are obligatia de a stabili cuantumul despagubirii la valoarea preturilor practicate de catre unitatile de specialitate sau prevazute in cataloagele de specialitate astfel incat despagubirea sa-i permita pagubitului efectuarea reparatiilor, se specifica in comunicatul CSA.

Pana acum, in aceste situatii, costul reparatiilor era stabilit pe baza evaluarii asiguratorilor, iar preturile erau cel mult la nivelul celor practicate de catre unitatile de specialitate. La intrarea in vigoare a noii decizii, aceasta va permite pagubitilor sa solicite intai plata despagubirilor si ulterior sa efectueze reparatiile necesare.

De asemenea, asiguratorul RCA are obligatia, in situatia in care are suspiciuni intemeiate cu privire la modul de producere a accidentului, de a comunica in scris asiguratului si pagubitului, in termen de 10 zile de la data avizarii daunei, intentia de a desfasura investigatii.

Investigatiile nu pot dura mai mult de 3 luni de la data avizarii daunei, conform normelor.

Apoi, compania de asigurari are obligatia de a efectua plata dosarelor de dauna, in maxim 10 zile de la data depunerii ultimului document necesar stabilirii raspunderii si cuantificarii daunei fata de 15 zile, asa cum era stabilit pana acum.

CSA reaminteste ca, in orice situatie, pagubitii au posibilitatea de a efectua reparatia la orice unitate reparatoare doresc, indiferent daca aceasta se afla sau nu pe lista service-urilor cu care societatea de asigurare are incheiate conventii de colaborare.

Modificarile prezentate vor intra in vigoare la data publicarii acestora in Monitorul Oficial.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri