Nevoile de finantare ale intreprinderilor mici si mijlocii suscita tot mai mult interesul bancilor, pentru ca le vor ajuta sa-si mareasca profitul. Nicoleta Popa, unul dintre directorii ING Bank, a spus ca, in timp ce sectorul corporate este in general acoperit, se poate observa o tendinta de reorientare a bancilor catre IMM-uri.

Patrick Gelin, presedintele BRD-Soc. Gen., a declarat ca, din totalul creditelor acordate de banca pe care o conduce, doua treimi sint destinate sectorului de IMM-uri.

Cresc riscurile de creditare pentru banci

Gelin a mai spus ca printre principalele probleme cu care se confrunta bancile in analiza dosarelor pe care IMM-urile le inainteaza pentru obtinerea de credite se numara informatiile putine sau inexistenta previziunilor pe termen mediu si fragilitatea fondurilor proprii de care dispun aceste companii. Totusi, potrivit presedintelui BRD, ponderea creditelor cu risc ridicat sau indoielnic este de 3,5% din totalul imprumuturilor. Antoaneta Curteanu, vicepresedinte pe sectorul de corporate la UniCredit Romania, a adaugat ca bancile se lovesc de lipsa de comunicare din partea firmelor.

Atentie la normele BNR

In ceea ce priveste noile masuri impuse de Banca Nationala a Romaniei referitoare la limitarea creditelor, oficialii bancilor au declarat ca, pina acum, nu au avut probleme majore in implementarea lor. „Nu sarim intr-un picior. Este o norma la care trebuie sa ne raliem”, a spus reprezentantul HVB. „Am marit volumul fondurilor proprii si vom umbla la structura portofoliului”, a raspuns oficialul UniCredit Romania.

Reprezentantul ING a aratat ca banca nu are probleme majore in implementarea prevederilor BNR, intrucit institutia de credit avea dinainte o politica restrictiva pentru creditele in valuta, acestea fiind acordate pentru exporturi si pentru reducerea riscului valutar.

HVB si ING, cu ochii pe IMM-uri

Pentru a lua o felie din acest segment, HVB Bank Romania va lansa pachete standard de finantare pentru intreprinderile mici si mijlocii si va incheia parteneriate strategice cu fonduri de garantare, a declarat Gabriel Jeflea, director corporate banking.

De asemenea, Nicoleta Popa a spus ca ING Bank intentioneaza sa deschida zece noi sucursale destinate IMM-urilor, incepind cu anul viitor.