Next Capital, jucator independent de pe piata locala de factoring, estimeaza un volum total de finantari de peste 170 milioane de lei in 2010, in crestere cu 13,3% fata de 2009, cand volumul total de finantari s-a ridicat la 150 milioane de lei.
„Estimam ca vom finanta creante (creante comerciale in termen si creante cu scadenta depasita) in valoare nominala de peste 170 milioane de lei in 2010”, a declarat Bogdan Rosu (foto), director general in cadrul Next Capital Factoring.

Compania si-a sporit anul trecut de trei ori volumul total de creante finantate fata de 2008, pana la 150 milioane de lei (35,4 mil. euro).

In vederea cresterii activitatii, compania urmareste incheierea unor parteneriate strategice cu anumite banci si institutii financiare, pe servicii si produse de finantare. „La aceasta data purtam discutii cu 3 banci din top 10 de pe piata locala. Dorim sa incheiem aceste parteneriate in vederea imbogatirii ofertei de produse, iar cu ajutorul bancilor vom oferi produse complementare celor din portololiul lor”, detaliaza Rosu.

Profit de peste 4 ori mai mare in 2009 fata de 2008

Next Capital Factoring a inregistrat in 2009 un profit inainte de taxe (PBT) de 1,1 milioane lei, de 4,4 ori mai mare decat anul precedent cand niveul profitului a fost de 250.000 de lei, in contextul adoptarii unei strategii prudentiale inca din august 2008, decizie determinata de iminenta crizei finaciare.

„Am beneficiat de expertiza North Bridge (fond de investitii care detine 29% din capitalul companiei din 2008 n.r.) si am decis inca din august 2008 sa ne reducem expunerea pe companiile din domenii precum constructii, imobiliare si transporturi printre cele mai afectate de criza. Am avut o politica prudenta prin care am reusit sa aducem conturi bune, care nu au generat pierderi”, a mai declarat Rosu.

Totodata, rentabilitatea capitalurilor proprii a atins anul trecut 10.4%, reprezentand o valoare mult deasupra pietei bancare, care a atins doar 0.83%. In acest sens, Rosu a spus ca Next Capital tinteste si in 2010 o pozitie intre primele 3 companii de factoring independente de pe piata si o rata de rentabilitate a capitalurilor superioara mediei bancare.

Next Capital Factoring ofera servicii de factoring (finantare si management al creantelor), prin care IMM-urile pot sa-si cesioneze facturile pentru obtinerea rapida de numerar. Next Capital Factoring finanteaza pana la 80% din valoarea facturilor cesionate de clienti, in maxim 24 de ore de la momentul semnarii contractului.

Varful default-urilor atins in 2009 a fost de circa 6%, insa Next Capital a redus nivelul la putin peste 1% in prezent, prin actiunile de colectare intreprinse. „In acest moment colectarea continua fiind in diferite faze de executare”, spune Rosu.

Pe de alta parte, principalele creante achizitionate prin serviciul de debt purchase (o alta linie de afaceri a companiei n.r.) sunt cele din zona bancara, credite tip retail si utilitati care ocupa peste 90% din portofoliul de creante cumparate de companie, care are peste 50.000 debite finantate. Serviciile de colectare sunt ulterior efectuate de companii specializate, in acest caz de catre Eos Ksi Romania, jucator important pe piata colectarii de creante si totodata partener al Next Capital.

„Sumele colectate pentru debitele achizitionate au scazut foarte mult si implicit preturile la care portofoliile se tranzactioneaza, din cauza calitatii scazute a portofoliilor disponibile, precum si a conditiilor dificile din piata care prelungesc semnificativ perioada de colectare", a comentat Rosu.

Astfel, daca in 2008 portofoliile de creante se achizitionau la un pret de 20-25% din valoarea acestora, in 2009 tarifele de achizitionare a creantelor au ajuns la 5 maxim 8% din valoarea debitului. Din acest punct de vedere, anul 2010 se mentine la acelasi nivel ca si 2009, a mai spus Rosu.

George Kovacs, general manager in cadrul Eos-Ksi, afirma ca „daca un roman isi permitea sa plateasca in medie 650 de lei pe luna in 2008, in prezent isi permite maxim 350-400 de lei pe luna, ceea ce arata o scadere puternica a puterii de cumparare, cu perspective clare de inrautatire.”

Revenirea economiei si cresterea pietei de factoring trebuie facuta prin sprijinirea IMM-urilor

In opinia lui Rosu, mediul economic a fost unul foarte riscant, instabil si imprevizibil anul trecut, in care doar cine a stiut sa isi ajusteze afacerea pe principii de eficienta si prudenta, a reusit sa ramana in business. „Ne-am sfatuit clientii sa limiteze vanzarile doar la partenerii de afaceri despre care stiau in mod cert ca vor efectua platile la timp. Credem ca acele IMM-uri care au reusit sa treaca de provocarile din 2009 vor incheia cu bine si 2010 pentru ca anul acesta nu credem ca vor fi provocari suplimentare semnificative”, a detaliat seful Next Capital.

Desi in general institutiile de credit au fost si sunt retinute in a acorda finantari noi IMM-urilor care au trecut si trec prin incercari dificile, compania va continua sa finanteze afacerile viabile, cu perspective bune, despre care Rosu crede ca reprezinta principalul factor care va duce indirect si la cresterea pietei de factoring. „IMM-urile trebuie sa redevina motorul relansarii economice a Romaniei, iar in acest sens, statul are si va avea in continuare un rol foarte important, nu doar prin asigurarea stabilitatii fiscale, dar si prin proiectele de finantare, garantare si sprijinirea acestor afaceri”, este de parere Bogdan Rosu.

In acest sens, in 2010 Next Capital impreuna cu Fondul National de Garantare (FNGCIMM) vor oferi in continuare o solutie completa si usor accesibila antreprenorilor care doresc nu doar sa-si stabilizeze fluxul de numerar, dar si sa aiba un portofoliu de clienti curat, fara creante neincasate, care sa le puna in pericol stabilitatea afacerii. "Pana acum, niciuna din finantarile cu garantii de la FNGCIMM nu au generat probleme, de aceea vom cauta sa optimizam acest produs", a explicat Rosu.

In Romania, piata de factoring s-a dezvoltat incepand cu anul 1993. In prezent, pe piata sunt peste 20 jucatori activi urmand sa intre alti noi jucatori, spune Rosu. Piata este formata din companii independente de factoring si divizii bancare de factoring.

Cifra de afaceri a intregii piete estimata la circa 1,3 miliarde de euro in 2009 ceea ce reprezinta o scadere de 27,8% fata de 2008.

Citeste aici mai multe detalii despre potentialul de crestere al pietei de facotring in 2010.

Infiintata in noiembrie 2006, Next Capital este o Institutie Financiara Nebancara specializata in servicii de factoring pentru companiile mici si mijlocii din Romania si este membra a International Factoring Association, cea mai amre asociatie asociatie de factoring din lume.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri