Liderii Uniunii Europene au hotarat sa introduca o taxa la nivelul bancilor din statele membre, fondurile obtinute din aceasta contributie urmand sa fie folosite pentru viitoare operatiuni de salvare a bancilor aflate in criza. Desi inca nu se stie cum va fi implementata, in final tot clientii bancilor sunt cei care vor avea de suportat aceasta taxa.

Bancile din statele membre ale Uniunii Europene vor avea in curand de platit o noua taxa, dupa ce liderii din UE au decis ca este necesara constituirea unui fond de salvare pentru bancile care se afla in dificultate.

Liderii celor 27 de state membre ale UE au stabilit, la Buxelles, ca este necesara o taxa aplicata bancilor din care sa se stranga fonduri pentru salvarea bancilor in contextul crizei datoriilor din Europa. Totusi, autoritatile europene inca nu au decis care va fi forma acestei taxe, daca va fi aplicata asupra profitului sau veniturilor inregistrate de banci.

Totusi, unele state din UE se opun. Republica Ceha si Italia nu sunt de acord cu o asemenea taxa in acest moment, motivand ca ar conduce la majorarea costurilor pentru clientii bancilor.

Autoritatile romane nu au comentat pe aceasta tema, insa asteapta sa vada forma acestei taxe.

"Orice dispozitie care vine de la Uniunea Europeana o sa fie respectata, inclusiv de bancile din Romania. Scopul acestei taxe este de a strange resurse suplimentare pentru situatii dificile", a declarat, pentru Wall-Street, Radu Gratian Ghetea (foto), presedintele Asociatiei Romane a Bancilor si seful CEC Bank.

Seful ARB sustine ca introducerea unei noi taxe pentru bancile din Romania nu ii va afecta pe clientii acestora. Pe de alta parte, analistul Bogdan Baltazar este de parere ca noua taxa va conduce la un cost mai ridicat pentru credite si la dobanzi mai mici la depozite.

"In mod evident aceasta taxa ii va afecta pe clienti (n.r. - bancile vor transfera costul taxei la nivelul clientilor). Desi bancile nu vor aceasta taxa si vor face lobby impotriva ei, atitudinea populista din Europa va face ca ea sa fie aplicata", a explicat, pentru Wall-Street, analistul Bogdan Baltazar, fostul presedinte al BRD-Groupe Societe Generale.

Baltazar a mai subliniat, insa, ca este putin nedrept ca bancile din Romania sa plateasca o asemenea taxa, in contextul in care sistemul bancar local este unul dntre cele mai solide din Uniunea Europeana si nici nu a contribuit la criza.

Insa, istoria ii contrazice pe unii bancheri deoarece atunci cand riscurile din pietele financiare s-au majorat numeroase banci au transferat o parte din costul acestor riscuri catre clienti.

Cele mai mari infuzii de capital in bancile locale


Infuziile de capital din strainatate in bancile care activeaza in Romania au depasit 140,4 milioane euro in primul trimestru, in crestere cu 7% fata de acelasi interval din 2009, cand depaseau 130,9 milioane euro, potrivit datelor Oficiului National al Registrului Comertului.

In primul trimestru al acestui an, cea mai mare infuzie de capital a primit Alpha Bank Romania, controlata de grupul elen Alpha Bank, cu un aport de capital de 71,75 milioane euro, fiind urmata de Millennium Bank Romania cu 23,85 milioane euro, ambele majorari fiind inregistrate in februarie.

Tot in a doua luna a acestui an, MKB Romexterra Bank a fost capitalizata cu 18,8 milioane euro, in timp ce Emporiki Bank a primit 18,86 milioane euro la capitalul social, in martie. OTP Bank Romania si-a majorat in ianuarie capitalul social cu 7,18 milioane euro.

In primul trimestru al anului, infuziile de capital strain in piata financiara din Romania au fost de 240 milioane euro, in scadere cu 16% fata de acelasi interval al anului trecut. Bancile au atras in primul trimestru 58,5% din suma totala adusa de straini in piata financiara din Romania.

In 2009, companiile care activeaza pe piata financiara romaneasca au primit de la actionarii straini injectii de capital de 814 milioane euro, in crestere cu 46% fata de 2008, cand insumau 558 milioane euro, potrivit datelor ONRC.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri