Romania nu are cum sa iasa anul acesta din recesiune intrucat trebuie sa scape mai intai de dezechilibrul bugetar, a declara consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR) Adrian Vasilescu (foto).
El sustine ca "considerente psihice, emotionale" vor interveni puternic asupra pietei si a consumului pe parcursul acestui an, potrivit NewsIn.

Consilierul guvernatorului Bancii Nationale a mai explicat ca inflatia are o componenta structurala, una corectiva (22% din inflatie este creata de preturile administrate), precum si o componenta emotionala.

"Recesiunea si dezechilibrul bugetar nu pot fi rezolvate in acelasi timp. Nu avem cum sa iesim anul asta din recesiune. Considerentele psihice vor interveni puternic, intrucat cresterea TVA si diminuarea salariilor bugetarilor influenteaza negativ consumul", a afirmat Vasilescu.

In acelasi timp, consilierul BNR sustine ca fiecare banca isi va stabili singura politica de dobanzi, iar Banca Nationala a Romaniei nu considera deocamdata necesara o crestere a dobanzii de politica monetara.

"BNR nu a dat semnalul cresterii dobanzilor", a mai spus Vasilescu.

El a adaugat ca inflatia cauzata de cresterea taxei pe valoarea adaugata nu este "o inflatie normala, obisnuita", intrucat nu vine din cauze monetare.

"In cazul asta, nici nu este normal ca dobanzile sa reactioneze", a conchis consilierul guvernatorului BNR.Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si