Rezultatele testelor de stres aplicate bancilor europene, impreuna cu evolutiile pozitive inregistrate de unii indicatori ai regiunii conduc la cresteri ale burselor internationale, desi euro nu a reactionat semnificativ.
“Metodologia testelor de stres aplicate bancilor europene a fost contestata de unii analisti, nefiind considerata drept complet relevanta in ceea ce priveste «sanatatea» sistemului bancar european si capacitatea sa de a raspunde unor noi provocari. Cu toate acestea, rezultatele testelor au fost, in general, apreciate de catre investitorii internationali drept pozitive: dupa comunicarea rezultatelor, euro a inregistrat evolutii nesemnificative, iar luni dimineata bursele asiatice - primele deschise - au marcat cresteri. Daca investitorii ar fi considerat testele drept total nerelevante, acestia si-ar fi manifestat neincrederea in moneda europeana care ar fi inregistrat deprecieri majore”, a declarat Victor Safta (foto), directorul sucursalei din Romania a X-Trade Brokers.

Pe parcursul intregii zile de vineri, cand au fost publicate rezultatele testelor de stres, moneda europeana a evoluat de la 1,2886 USD pentru 1 euro la 1,2915 USD pentru 1 euro, la inchiderea sedintei de tranzactionare, iar in orele de tranzactionare ramase dupa anuntarea rezultatelor, nu au fost inregistrate evolutii majore.

De altfel, euro s-a mentinut in aceleasi marje si luni dimineata, primele cotatii evoluand, la randul lor, in jurul valorilor de 1,2895- 1,2925 USD pentru 1 euro.

Bursele americane au inregistrat, de asemenea, evolutii pozitive dupa publicarea testelor de stres, iar cele asiatice au deschis ziua cu cresteri.

“Evolutiile pozitive au fost sustinute de anuntarea unor rezultatele pozitive marcate de indicatori importanti privind economia UE: indicele de climat al afacerilor din Germania, calculat de institutul Ifo, a crescut la cel mai inalt nivel dupa anul 2007, economia Marii Britanii a crescut peste asteptari in cel de-al doilea trimestru, respectiv cu 1,1%”, precizeaza analistii X-Trade Brokers.

Si monedele central si est europene au reactionat in general pozitiv la publicarea rezultatelor testelor de stres: in ultima zi a saptamanii trecute, leul a deschis sedintele de tranzactionare cu o cotatie de 4,2515 lei pentru 1 euro si a inchis vineri seara la un nivel de 4,2537 lei pentru 1 euro, dupa ce a trecut printr-un maxim de 4,2668 lei pentru 1 euro.

Astazi, moneda nationala a inceput tranzactionarea cu o cotatie de 4,2649 lei pentru 1 euro, apreciindu-se usor in primele ore ale diminetii pana la nivelul de 4,2528 lei pentru 1 euro.

“Leul s-a mentinut in marje de variatie absolut rezonabile, nereactionand violent intr-un sens sau altul dupa anuntarea rezultatelor testelor de stres”, explica analistii X-Trade Brokers.

Zlotul polonez s-a apreciat usor pe parcursul zilei de vineri, precum si luni dimineata, iar coroana ceha a inregistrat evolutii nesemnificative. Forintul maghiar a inregistrat o depreciere majora pe parcursul zilei de vineri, dar aceasta evolutie nu a avut legatura cu testele de stres, ci a fost cauzata de anuntul privind posibilitatea scaderii ratingului de tara a Ungariei ca urmare a suspendarii discutiilor cu Fondul Monetar International si UE : forintul a scazut cu 1,47%.

Specialistii XTB apreciaza ca evolutiile datorate excluvis sau majoritar rezultatelor testelor de stres ar trebui sa isi piarda din importanta, aceste efecte urmand sa fie alterate de alte evenimente din piata.

“Testele de stres s-au dovedit a fi la fel de importante ca o intreaga serie de indicatori economici, fiind cu nimic mai presus decat acestia. In ultima instanta, reactiile pietei la rezultatele testelor arata increderea in faptul ca, desi nu ii va fi usor, Uniunea Europeana se va descurca in cele din urma cu problemele aparute in urma crizei”, sustine Victor Safta.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri