Suma rezultata in urma reducerii cu 25% a salariilor angajatilor BNR va fi inregistrata ca profit si va ajunge la bugetul de stat prin transferul a 80% din profitul pe anul in curs al bancii centrale, conform legislatiei in vigoare, au declarat agentiei Mediafax surse din Ministerul Finantelor.

"Taierea cu 25% salariilor va conduce la scaderea cheltuielilor cu personalul si la cresterea, in consecinta, a veniturilor in bugetul BNR si, automat, se va inregistra o crestere a profitului. Avand in vedere ca legislatia actuala prevede transferul a maximum 80% din profitul anual al bancii centrale, suma provenita in urma reducerii salariale se va regasi in acest transfer. Aceasta este modalitatea pe care BNR si Ministerul Finantelor au convenit-o pentru evitarea incalcarii prevederilor bancare europene", au spus sursele citate.

Angajatii BNR vor avea in continuare salariile reduse cu 25%, dupa ce Guvernul a modificat legea prin care au fost taiate, astfel incat reducerea sa se constituie fond in bugetul BNR, iar banca centrala sa vireze ulterior acest fond la buget, benevol, au declarat anterior surse guvernamentale.

Guvernul a discutat o ordonanta de urgenta pentru modificarea legii prin care au fost reduse cu 25% salariile angajatilor BNR, impreuna cu remuneratiile din sectorul public, pentru a evita astfel sanctiuni din partea Comisiei Europene.

"Economiile din aceste reduceri se vor constitui fond la bugetul bancii centrale, iar BNR va varsa benevol acest fond la bugetul de stat", au declarat sursele citate.

Banca Centrala Europeana (BCE) a emis un aviz cu privire la un proiect de ordonanta de urgenta de modificare a legii care include scaderea salariilor angajatilor din BNR astfel incat sumele economisite sa ramana in conturile bancii, subliniind ca nu se rezolva problema autonomiei bancii centrale.

Ministerul Finantelor Publice a solicitat BCE punctul de vedere cu privire la un proiect de ordonanta de urgenta a guvernului de modificare a legii privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar, care prevede mentinerea reducerii salariilor angajatilor BNR cu 25%, dar cu pastrarea sumelor astfel economisite la banca centrala, nu virarea acestora la bugetul de stat.

Potrivit avizului BCE, Guvernul trebuie sa returneze BNR banii primiti la bugetul de stat ca urmare a reducerii salariilor angajatilor bancii centrale cu 25%, incepand cu 1 iulie, pentru a evita incalcarea unor prevederi ale Tratatului Uniunii Europene.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Dragos Anastasiu, mesaj pentru patronii germani din Romania