Bancherii aflati la conducerea bancilor impotriva carora clientii nemultumiti de anumite clauze din contractele de credit vor sa initieze procese colective ar trebui sa dea dovada de intelepciune si sa rezolve problemele pe cale amiabila, sustine avocatul Gheorghe Piperea, adaugand ca riscul reputational pentru institutiile de credit este ridicat.
Peste 1000 de clienti ai Volksbank Romania si alti 300 de clienti ai Bancii Comerciale Romane au format grupuri organizate pentru a da bancile in judecata, motivand in principal ca instituiile percem comisioane abuzive si ilegale. Clientii vor fi reprezentati in viitorul proces de catre avocatul Gheorghe Piperea, insa acesta ii sfatuieste pe bancheri sa incerce sa rezolve problemele pe cale amiabila.

"Sper ca bancherii de la cele doua banci, cat si in general bancile, sa fie suficient de intelepti si sa incerce sa rezolve problemele cu clientii pe cale amiabila si nu in procese sau litigii din cauza ca riscul reputational pentru banca in sine, dar si pentru sistemul bancar este foarte ridicat. Risc pe care Banca Nationala a Romaniei l-a sesizat, insa nu face nimic si sustine ca rezolvarea acestor probleme tine de competenta ANPC", a declarat avocatul Gheorghe Piperea.

Piperea sustine ca au existat hotarari judecatoresti care au obligat bancile sa modifice sau sa elimine anumie clauze abuzive din contractele de credit, dar bancile nu au facut acest lucru, iar "Banca Nationala, care este autoritatea de control si supraveghere a sistemului bancar, nu raspunde in aceste momente critice".

Avocatul a precizat ca in prezent asistam la o semi-revolta pe piata bancara din partea clientilor nemultumiti.

Grupul de circa 1.000 de persoane care au credite la Volksbank si vor sa initieze un proces colectiv impotriva bancii solicita eliminarea comisionului de risc perceput de banca si implementarea dispozitiilor OUG 50/2010. Volksbank este banca pentru care ANPC a primit cele mai multe reclamatii privind procesul de implementare a OUG 50/2010.

"Comisionul de risc perceput este o plasa de siguranta a bancii pentru situatia in care se va confrunta cu pierderi considerabile din cauza creditelor neperformante. In mod normal banca si actionarii sai ar trebui sa suporte aceasta pierdere, dar ei si-au luat aceasta plasa de siguranta prin comisionul de risc, care este un fel de prima de asigurare, dar pe care nu o plateste banca, ci o platesc debitorii buni platnici", afirma Piperea.

Clientii bancilor au initiat petitii online in care solicita sprijin pentru mentinerea OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori in forma actuala. Mai exact, oamenii vor ca prevederile ordonantei referitoare la formula de calcul a dobanzii variabile sa se aplice si contractelor de credit incheiate in trecut.

Din punct de vedere al dobanzilor, conform OUG 50/2010, formula de calcul a dobanzii trebuie sa includa o marja fixa si un indice de referinta al monedei in care se acorda sau s-a acordat creditul (Euribor, Libor, Robor). Piperea le atrage atentia clientilor ca scopul OUG 50/2010 este de a se trece la costuri transparente si predictibile si nu in mod obligatoriu mai mici. "Directiva care sta la baza acestei OUG nu intervine in costuri, dar vrea sa faca aceste costuri transparente si predictibile", sustine avocatul.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri