Drepturile de preferinta pentru noile actiuni emise de Petrom (BVB:SNP) la ultima majorare de capital social, vor incepe sa se tranzactioneze la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) din 14 decembrie 2005, in segmentul special destinat acestui tip de instrumente. Numarul total de drepturi de preferinta SNP este de 33 miliarde de titluri. In esenta, orice actionar care nu are intentia de a participa la majorarea de capital, poate vinde acest drept pe piata de capital.

Investitorii sunt interesati sa cumpere aceste drepturi deoarece pot achizitiona, pe baza lor, noi actiuni Petrom la valoarea nominala a ofertei publice. Valoarea teoretica a unui drept de preferinta Petrom este de 0,0045 lei, potrivit calculelor realizate de SSIF Intercapital Invest in buletinul Puls Capital. Data de inregistrare pentru aceasta ultima majorare a fost 8 decembrie 2005, ultima zi de cumparare a acestor actiuni pentru a putea beneficia de dreptul de preemtiune fiind data de 5 decembrie 2005.

Actionarii SNP pot subscrie 0,0117 actiuni la un pret de 0,1000 lei/actiune (pentru fiecare actiune detinuta la data de inregistrare), costul total fiind de 0,1000x0,0117, respectiv 0,0012 lei. Cele 0,0117 actiuni subscrise ar valora 0,0057 lei, la pretul curent in piata al actiunilor SNP, de 0,4850 lei. Practic, castigul la care renunta un actionar SNP vanzand un drept de preferinta este de 0,0057-0,0012, adica 0,0045 lei, explica analistul Razvan Pasol, presedintele SSIF Intercapital Invest. In opinia acestuia, 0,0045 lei este si valoarea teoretica a unui drept de preferinta la pretul curent de la BVB al unei actiuni SNP.

Pentru investitori, drepturile de preferinta Petrom reprezinta o diversificare a optiunilor de plasament, in timp ce pentru Bursa sunt un plus de lichiditate pe un nou instrument financiar care a mai fost o singura data tranzactionat in Romania, la BVB, ne-a declarat, ieri, Stere Farmache, directorul general al BVB. In opinia acestuia, drepturile de preemtiune creeaza optiuni suplimentare de investitii pentru actionarii care nu au bani sau nu doresc sa participe la o operatiune de majorare de capital social. Bursa le ofera acestora posibilitatea sa isi valorifice acest drept de participare, pe o piata mai diversificata cu mai multe optiuni, explica Stere Farmache.

Conducerea BVB se asteapta ca valoarea de tranzactionare zilnica sa creasca in intervalul in care se vor derula tranzactii cu drepturile de preferinta SNP, respectiv 14-23 decembrie 2005. Ne asteptam sa vedem mai multa activitate pe acest simbol, fiind practic cea de-a doua lansare de drepturi de preferinta de la BVB dupa cea a companiei Impact, pentru care s-a dovedit ca exista un interes deosebit din partea investitorilor, a declarat directorul general al BVB. Tranzactiile cu drepturi de preferinta Impact (IMP), derulate in perioada 17-21 ianuarie 2005 cu 27.844960 drepturi de preferinta ale acestui emitent (5,53% din numarul total de drepturi), s-au incheiat la preturi intre 0,680 si 0,0800 lei/drept de preferinta, in timp ce la BVB se inregistrau preturi in piata pentru un titlu Impact intre 0,6750 si 0,7500 lei. Diferenta favorabila pentru investitori ar fi fost de 0,0750 lei/actiune, adica exact valoarea in jurul careia s-au tranzactionat drepturile la Bursa, spune Razvan Pasol.

Pretul de piata al drepturilor de preferinta SNP-Petrom se va forma in functie de cererea si oferta de drepturi de preemtiune la cumpararea noilor actiuni SNP-Petrom ce vor fi emise dupa majorarea de capital de 1,17%, de la 56 la 56,655 miliarde actiuni emise la pretul de 0,1 lei noi/titlu. Aceasta majorare de capital social a fost aprobata de actionari la ultima Adunare Generala ce a avut loc pe 23 nov. 2005. Un numar de 266.977.0888 din noile actiuni vor fi alocate Ministerului Economiei si Comertului, in schimbul valorii unor terenuri pentru care Petrom a obtinut atestarea dreptului de proprietate.

Restul actiunilor se aloca celorlalti actionari ai SNP pentru a pastra ponderea in capitalul social. Practic, ceea ce se va tranzactiona la BVB - denumit drept de preferinta este dreptul actualilor actionari ai OMV-Petrom de a subscrie noile actiuni emise dupa majorarea capitalului. Numarul de drepturi de preferinta necesare pentru a subscrie o actiune SNP in majorarea de capital social este de 85,46, in concluzie investitorii au optiunea sa pastreze drepturile ce le vor fi alocate si/sau sa cumpere drepturi aditionale de la Bursa si/sau sa vanda o parte sau toate drepturile de preferinta ce le sunt alocate, considera Razvan Pasol, presedintele SSIF Intercapital Invest.

Cotatia SNP in tranzactiile care incep maine la Bursa se va misca in functie de interesul pe care il au investitorii in societate, considera directorul general al BVB, Stere Farmache.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri