MFP a vandut certificate la sase luni de 1,15 mld. lei

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a atras luni 1,155 miliarde lei, usor peste valoarea programata, de la bancile comerciale, prin vanzarea de certificate de trezorerie cu scadenta la sase luni, la un randament de 7%, similar cu cel din licitatia precedenta pentru astfel de titluri, conform Mediafax.

Valoarea programata a operatiunii de luni a fost de un miliard de lei, iar valoarea totala a cererilor din partea bancilor s-a ridicat la 1,736 miliarde de lei. Randamentul maxim acceptat de catre Finante a fost tot de 7% pe an.

La licitatie au participat 12 banci dealeri primari, care au cumparat in nume propriu titluri de 1,049 miliarde lei, iar achizitiile realizate in numele clientilor au insumat 105,2 milioane lei.

Cea mai recenta operatiune pentru titluri similare a fost organizata pe 4 octombrie, cand Ministerul a imprumutat 909,5 milioane de lei de la bancile comerciale, la un randament mediu de 7%, egal cu cel maxim.

Finantele au programat pentru luna octombrie licitatii cu o valoare cumulata de 4,6 miliarde de lei, similara cu cea din ultimele luni, dar cu mult peste media sumelor efectiv imprumutate.

MFP a vandut in luna septembrie obligatiuni de stat si certificate de trezorerie in valoare totala de 2,16 miliarde de lei, mai putin de jumatate din valoarea programata.

Incepand cu luna martie, Ministerul Finantelor a mentinut randamentul la maxim 7%, cu exceptia titlurilor pe termen lung, caz in care s-a imprumutat si cu 7,1%, insa, in majoritatea situatiilor, Trezoreria a atras finantari sub valorile programate in fiecare licitatie.

De la inceputul acestui an, Ministerul Finantelor a imprumutat 30,106 miliarde lei de la banci prin vanzarea de titluri de stat.

BNR a organizat luni o licitatie de tip depo, prin intermediul careia a sterilizat un miliard de lei din piata interbancara, pentru o saptamana, desi bancile erau dispuse sa plaseze opt miliarde de lei la banca centrala, la o dobanda de 6,25%, egala cu rata dobanzii de politica monetara.

Tarile europene sunt divergente in privinta reformelor legislatiei bugetare


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri