Finantarile acordate de EximBank in primele noua luni ale acestui an au crescut cu aproape 20% fata de nivelul de la finele anului trecut, in raport cu o crestere medie de 6,2% pe sistem bancar, in timp ce angajamentele pe segmentul garantiilor s-au majorat in aceeasi perioada cu peste 16%, potrivit unui comunicat al institutiei bancare.

„Consideram ca am facut progrese semnificative in ceea ce priveste implicarea EximBank in sustinerea societatilor comerciale si as vrea sa punctez faptul ca in perioada 2009 - 2010, perioada de criza efectiva, volumul garantiilor acordate societatilor comerciale a crescut de aproape cinci ori fata de 2008, in timp ce soldul creditelor s-a dublat”, a declarat Ionut Costea (foto), presedintele EximBank.

Costea sustine ca gradul mare de incertitudine de pe pietele externe a determinat exportatorii sa caute instrumente speciale pentru reducerea riscurilor specifice ceea ce a dus la cresterea activitatii EximBank pe segmentul asigurarilor cu 175% in acest an. Dobanda medie la creditele acordate de banca oscileaza in jurul valorii de 9,5%, in conditiile in care dobanda medie la credite in lei in sold pe primele opt luni ale anului 2010 pe sistemul bancar a fost 12,14% pentru societati nefinanciare.

„La obtinerea acestor rezultate a contribuit in mare masura si procesul de reorganizare a activitatii derulat in banca, proces care a avut ca axe principale reducerea cheltuielilor dar, mai ales, optimizarea fluxurilor interne. In acest moment suntem pregatiti sa primim solicitarile societatilor care au nevoie de finantari, garantii sau asigurari. Stim ca agentii economici inca mai au retineri in a lucra cu o banca de stat. Nu pot decat sa ii incurajez sa apeleze, totusi, la EximBank, pentru a vedea prin experienta proprie ca atitudinea bancii fata de client s-a schimbat, birocratia s-a redus, iar portofoliul de produse a fost adaptat la nevoile pietei”, a mai spus Ionut Costea.

EximBank este o institutie specializata al carei portofoliu de produse, axat pe cele trei directii de actiune - finantare, garantare si asigurare, permite bancii sa sustina activitatea si dezvoltarea exportatorilor, a sectorului IMM si a companiilor ce deruleaza proiecte in domenii prioritare pentru dezvoltarea economiei, in special a celor ce contribuie la absorbtia de fonduri europene.

Pachetul de finantare al bancii cuprinde atat credite standard pentru activitatea curenta sau pentru investitii, cat si produse specifice cu caracter de ajutor de stat: credite cu dobanda subventionata si compensarea partiala a dobanzii care permite recuperarea a pana la 50% din dobanda platita pentru creditele de investitii in lei contractate de la banci.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Achizitionarea Bancii Romanesti de catre statul roman, controversata!