Fondurile de pensii facultative (Pilonul III) detineau active nete in valoare de 328,0 milioane lei (76 milioane euro), la sfarsitul semestrului II de anul trecut, in crestere cu 60,7% comparativ cu luna decembrie din 2009, a anuntat Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.
La fondurile de pensii facultative, Pilonul III, contribuiau 221.600 participanti, la sfarsitul semestrului II din 2010, in crestere cu 18,4% raportat la decembrie 2009 si cu 2,2% fata de luna precedenta. Comparativ cu decembrie 2008 majorarea a fost de 47%. Gradul de acoperire a fost de 5% din efectivul total al salariatilor din Romania.

De asemenea, fondurile de pensii facultative detineau active nete in valoare de 328,0 milioane lei (76 milioane euro – curs mediu BNR la 31.12.2010), la sfarsitul semestrului II din 2010. Comparativ cu luna decembrie 2009, activele nete au crescut cu 60,7%, iar fata de iunie 2010 cu 24,0%.

La sfarsitul semestrului II al anului 2010, structura pe gen a participantilor la fondurile de pensii facultative a fost aproximativ egala: 49% barbati si 51% femei, iar structura pe varsta a fost urmatoarea: 16% cu varsta de pana in 29 ani, 52% cu varsta intre 30 si 44 ani si 32% cu varsta de peste 45 de ani, pastrand proportii asemanatoare cu cele inregistrate in 2009.

In cazul in care analizam implicarea angajatorilor in sistemul pensiilor facultative, la sfarsitul celui de-al doilea semestru al anului trecut pentru 54% dintre participanti contributiile au fost platite de catre angajatori, 33% dintre participanti au platit singuri contributiile, iar 12% dintre participanti au platit contributiile impreuna cu angajatorii lor.

Si pe parcursul semestrului II din 2010 administratorii au pastrat tendintele inregistrate in prima parte a anului, structura portofoliilor fondurilor de pensii administrate continuand sa fie caracterizata de investitii cu preponderenta in instrumente cu venit fix. La sfarsitul semestrului II al anului trecut, aproximativ 92% din activele fondurilor de pensii facultative erau plasate in tara, iar restul de 8 % reprezentau investitii externe.

La sfarsitul anului trecut, un numar de 13 fonduri de pensii facultative erau active pe Pilonul III, la acea data: AZT Moderato, AZT Vvivace, BCR Prudent, BRD Medio, BRD Primo, Concordia Moderat, Eureko Confort, ING Activ, ING Optim, OTP Strateg, Pensia Mea, Raiffeisen Acumulare si Stabil si 10 administratori autorizati de catre CSSPP sa administreze fondurile de pensii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri