Bancherii de la UniCredit Tiriac Bank au in plan sa acorde in acest an facilitati bancare in suma de 660 milioane de lei pentru proiectele realizate din fonduri europene, cu 164% mai mult decat in 2010, a explicat, pentru wall-street.ro, Marius Radu (foto), coordonator al diviziei de fonduri europene din cadrul bancii.

Banca a aprobat facilitati bancare in valoare de 110 milioane de lei in 2009 si de peste 250 de milioane de lei in 2010, finantand aproximativ 150 de proiecte in cei doi ani. Valoarea proiectele finantate este de 600 de milioane lei, a precizat seful diviziei de fonduri europene.

UniCredit Tiriac Bank ii indeamna pe potentialii beneficiari de fonduri europene sa se prezinte in sucursalele bancii inainte ca studiul de fezabilitate si cererea de finantare sa fie finalizate.

"Principalul sfat pentru antreprenori este ca, dupa ce si-au conturat ideea proiectului si bugetul estimativ, sa se adreseze impreuna cu firma de consultanta unei sucursale bancare pentru a se asigura ca poate obtine scrisoarea de confort in timp util si ca respectivul proiect este dimensionat la o capacitate care sa incurajeze finantarea lui", afirma Marius Radu.

Intarzierile in virarea prefinantarilor si a rambursarilor, birocratia excesiva ori lipsa unui calendar clar privind fiecare etapa de evaluare sunt cateva dintre cele mai mari probleme intampinate de cei ce isi doresc sa acceseze fonduri europene, potrivit unui studiu realizat de catre compania de consultanta Structural Consulting Group.

Citeste si:

Principalele trei domenii pentru care UniCredit a acordat facilitati de co-finantare sunt:
- investitii in productia si procesarea produselor agricole
- investitii pentru intreprinderi mici si mijlocii in sectorul non-agricol
- investiti pentru intreprinderi mari in sectorul non-agricol

UniCredit Tiriac Bank a inregistrat in primele noua luni din 2010 un profit net de 215 milioane de lei (52 milioane de euro), in scadere cu 15% fata de rezultatul obtinut in perioada similara din anul precedent, potrivit rezultatelor calculate conform standardelor internationale de contabilitate. Banca va publica, in urmatoarea perioada, rezultatele financiare pe intreg anul 2010.

Banca are in prezent circa 520.000 de clienti activi si o retea teritoriala formata din 235 de sucursale.

Citeste si un interviu cu Rasvan Radu, CEO al UniCredit Tiriac Bank:
Radu, UniCredit: Fara crestere economica, vom disparea de pe harta investitorilor