Consiliul Concurentei a initiat, in aceasta luna, o analiza privind piata serviciilor de acces la infrastrucutra de telecomunicatii de la nivelul Capitalei, pentru a identifica pozitia si puterea fiecarui operator relevant, a declarat vicepresedintele institutiei, Mircea Valentin, conform Mediafax.
"Este o initiativa interna. Vrem sa clarificam pozitia fiecarui operator care activeaza pe aceasta piata la nivelul Capitalei. La finele acestei analize, care va se va incheia peste un an de zile, se pot aplica o serie de masuri care sa stimuleze concurenta in acest domeniu", a spus Valentin.

El a adaugat ca eventualele propuneri de stimulare a concurentei vor fi puse in practica de autoritatile cu competente in acest domeniu.

"Poate fi Guvernul, poate fi autoritatea de reglementare, poate fi Ministerul pentru Societatea Informationala sau Primaria Capitalei", a aratat reprezentantul Consiliului Concurentei.

La finele lunii februarie, presedintele Asociatiei Nationale a Internet Service Providerilor (ANISP), Mihai Batrineanu, a afirmat ca Netcity Telecom, companie detinuta de grupul UTI, a transformat reteaua metropolitana de telecomunicatii din Bucuresti intr-un monopol si, prin cresterea abuziva a tarifelor de acces, operatorii de talie redusa vor intra in faliment, concurenta va fi afectata, iar preturile pentru utilizatorii finali vor fi majorate.

"La inceput, tariful de acces al unui operator la reteaua Netcity, operata de Netcity Telecom, se ridica la 85 de euro/kilometru/lunar. Ulterior, prin impunerea mai multor taxe, cum ar fi de bransament, de racord sau de supraveghere, s-a ajuns la un tarif de 185 de euro/kilometru", a spus Batraneanu.

El a mai spus ca, din calculele ANISP, Netcity Telecom ar trebui sa solicite operatorilor care utilizeaza reteaua Netcity un tarif de acces de cel mult 30 euro/kilometru/luna.

"Cu acest tarif, Netcity Telecom, care in urma cu doua luni a devenit si furnizor de servicii telecom, isi va recupera banii investiti in acest proiect in cel mult zece ani si, pana la finalul contractului de concesiune, incheiat pe 49 de ani, va obtine un profit mai mult decat rezonabil", a spus reprezentantul asociatiei.

UTI Grup, detinut de omul de afaceri Tiberiu Urdareanu, spune ca retelele membrilor ANSIP sunt, in mare parte, amplasate "ilegal" in spatiul aerian sau pe fatadele cladirilor din Bucuresti.

"Dezvoltarea serviciilor mentionata de presedintele ANISP a avut loc si datorita dezvoltarii fara precedent a retelelor de telecomunicatii, fara costuri de inchirirere sau ocupare a domeniului public. In aceste conditii, orice tarif pentru inchirierea infrastructurii este mare pentru cei care continua sa foloseasca domeniul public fara a plati taxe, in timp ce o parte a industriei a inteles necesitatea folosirii unei infrastructuri legale", se arata intr-un raspuns transmis in februarie de Biroul de presa al UTI Grup.

De asemenea, UTI Grup sustine ca, in privinta existentei unei situatii de monopol a retelei Netcity, Consiliul Concurentei s-a pronuntat si a indicat contrariul.

Asociatia Nationala a Internet Service Providerilor (ANISP) este o organizatie profesionala neguvernamentala si nonprofit, constituita in 2001, din initiativa a 12 dintre cei mai mai importanti furnizori de servicii de Internet de la momentul respectiv, printre care Euroweb, Orange, GTS Telecom, Vodafone, INES.

In prezent, organizatia are un numar de 38 de membri cu drepturi depline si membri asociati.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri