Cluj IT Cluster, o asociatie care isi doreste sa faca mai atractiva industria tehnologica din Romania, vrea sa construiasca o platforma open data ca sa permita cetatenilor sa acceseze gratuit toate informatiile de interes public din organizatiile guvernamentale.

Membrii clusterului au trimis deja catre premierul Victor Ponta o scrisoare deschisa prin care solicita accelerarea adoptarii de catre statul roman a standardelor open data si urgentarea realizarii unei asemenea platforme.

„La momentul actual, este regretabil ca atat cetatenii cat si companiile care au nevoie de acces la informatii publice se confrunta cu lipsa unui sistem clar si integrat de distribuire a datelor. Acest lucru duce la limitarea implicarii societatii civile in actul de guvernamant si lipseste multe societati comerciale de uneltele necesare pentru construirea de noi concepte de afaceri sau sesizarea diferitelor oportunitati de pe piata”, apreciaza Andrei Kelemen (foto), directorul executiv al Cluj IT Cluster.

Accesul liber si gratuit la Open Data duce la cresteri majore atat la nivelul veniturilor societatilor comerciale, si in special al celor mici si mijlocii, cat si la nivelul locurilor de munca create, potrivit unor studii si analize recente realizate la nivelul Uniunii Europene,. De asemenea, accesul la datele detinute de stat este esential pentru mediul privat, deoarece face posibila realizarea de predictii referitoare la evolutiile economice sau identificarea de domenii cu potential.

Cluj IT este o asociatie de tip cluster infiintatǎ in octombrie 2012, avand ca membri 27 de companii de IT, 2 institutii de invatamant superior, Universitatea Tehnica Cluj-Napoca si Universitatea Babes-Bolyai, 7 institutii publice si organizatii catalizator.

Organizatia isi doreste sa creasca competitivitatea in IT si sa faca mai atractiva industria tehnologica din Romania. De asemenea, membrii isi doresc sa pozitioneze Clujul ca un hub regional IT inovator.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea IT & C »Citeste si
Sute de romani, tratati ca animalele in Spania