UE va aplica probabil noi amenzi Microsoft

Expertii in dreptul concurentei din tarile Uniunii Europene au sustinut luni Comisia Europeana care intentioneaza a aplica noi amenzi pentru Microsoft din cauza nerespectarii de catre gigantul informatic american a masurilor impuse de Bruxelles in 2004 pentru abuz de pozitie dominanta, informeaza Rompres.

Reprezentantii autoritatilor nationale ale concurentei din cele 25 de tari ale Uniunii Europene reuniti luni la Bruxelles au "votat in unanimitate, in principiu, in favoarea aplicarii unei amenzi", au declarat doua surse apropiate dosarului sub acoperirea anonimatului. Cele 25 de autoritati nu au fost toate reprezentate dar decizia s-a luat cu unanimitatea celor prezenti, au precizat cele doua surse. Acest aviz nu e decizional ci doar consultativ.

In 10 iulie, Directia generala pentru concurenta a Comisiei Europene se va consulta cu autoritatile nationale de resort asupra aplicarii amenzii si a cuantumului acesteia.

In martie 2004, Bruxelles-ul a condamnat Microsoft la o amenda record de aproape 500 milioane de euro pentru abuz de pozitie dominanta. De asemenea, i-a cerut sa comercializeze o versiune a sistemului de operare Windows fara Media Player si sa furnizeze concurentilor sai documentatia tehnica necesara pentru compatibilitatea produselor lor cu Windows, cerinte carora Microsoft nu li s-a conformat, considera Comisia.

Potrivit sursei mentionate, cuantumul amenzii ar putea fi calculat cu incepere din decembrie anul trecut, cand comisarul european pentru concurenta Neelie Kroes a lansat oficial un ultimatum catre Microsoft pentru a respecta masurile coercitive dictate in martie 2004.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea IT & C »Setari Cookie-uri