Testele sunt derulate de departamentul intern de IT al presedintiei SUA si de Agentia pentru Comunicatii a Casei Albe, o unitate militara responsabila de comunicatiile presedintelui Barack Obama, a declarat o sursa apropiata situatiei pentru cotidianul american Wall Street Journal.

Probele sunt inca intr-o etapa de inceput, iar eventuala adoptare a noilor smartphone-uri ar putea avea loc abia peste cateva luni.

Nu exista, insa, indicii ca Obama ar putea renunta la BlackBerry-ul sau modificat, a spus sursa.

"Putem confirma ca Agentia pentru Comunicatii a Casei Albe, in linie cu restul Departamentului Apararii, testeaza si utilizeaza o varietate de dispozitive mobile", a declarat un purtator de cuvant al Departamentului Apararii, care a refuzat insa sa comenteze asupra modelelor in probe sau utilizate de Casa Alba, scrie Mediafax.

Un purtator de cuvant al Samsung a refuzat sa comenteze asupra informatiei ca smartphone-urile produse de companie s-ar afla in teste la Casa Alba.

"Am inregistrat un interes puternic din partea sectorului guvernamental si lucram indeaproape cu mai multe agentii pentru programe pilot", a spus reprezentantul Samsung.

Un purtator de cuvant al LG a afirmat ca producatorul de electronice nu are cunostinta despre astfel de teste.

Citeste si:

"De mai bine de un deceniu, BlackBerry asigura securitatea comunicatiilor mobile ale guvernului SUA si numai BlackBerry este proiectat pentru a intruni standardele ridicate de securitate ale SUA si tarilor aliate", a declarat un reprezentant al BlackBerry.

Obama a declarat anterior ca foloseste o tableta iPad, produsa de Apple, pentru a citi. iPhone, smartphone-ul Apple, nu este inclus in programul de testare, a spus sursa citata.

Apple a castigat in ultimii ani teren pe piata telefoanelor pentru agentii ale statului american, in trecut domanta puternic de BlackBerry, in timp ce Samsung a investit masiv pentru a castiga mai multi clienti guvernamentali.

BlackBerry pierde tot mai multi clienti si se confrunta cu pierderi si probleme financiare semnificative. Compania controla in perioada de ineput circa 60% din piata smarphone din America de Nord, dar in prezent are o cota de piata de numai 0,6%, potrivit firmei de cercetare IDC.

Pentru a rezolva o parte a problemelor financiare, BlackBerry a schimbat conducerea si a initiat un program de reducere a costurilor.

Directorul general al companiei, John Chen, a declarat ca recastigarea unor contracte guvernamentale este o prioritate.

Chen a declarat in martie pentru Bloomberg ca s-a intalnit cu oficiali ai Casei Albe pentru a discuta despre opinia insitutiei asupra terminalelor BlackBerry.