Capitalul strain va controla peste patru ani 80% din companiile romanesti de software si servicii informatice, conform estimarilor companiei de consultanta Pierre Audoin Consultants (PAC).

La orizontul anului 2010 vor activa in Romania intre cinci si zece companii de profil, fiecare cu mult peste 500 de angajati specialisti in IT, toate cu capital strain, fata de numai doua companii cu peste 500 de informaticieni in prezent, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, directorul executiv al PAC, Eugen Schwab Chesaru.

Din peisajul IT autohton vor disparea insa in urmatorii patru ani circa 500 de companii independente mici (sub 10 angajati). De asemenea, peste 40 de companii IT cu peste 100 de specialisti vor activa in Romania anului 2010 fata de numai 20 in prezent, informeaza Rompres.

Bucuresti va ajunge la 500 de euro fata de circa 350 euro in prezent, iar productivitatea pe angajat IT/an va spori de la 15.000 de euro in 2005 la 25.000 de euro in 2010 (exclusiv pentru software si servicii informatice).

Consultantii apreciaza ca Bucurestiul va ramane inca locatia preferata pentru investitiile in IT pentru urmatorii 3-5 ani si un adevarat "magnet" pentru specialistii din alte orase. PAC estimeaza ca, in urmatorii patru ani, investitiile in centre IT in Capitala se vor cifra la 100 de milioane de euro si vor fi create intre 3.000 si 5.000 de noi locuri de munca pentru informaticieni.

Dupa Bucuresti, vor urma Timisoara, Cluj-Napoca, Iasi, Brasov si Craiova, cu costuri usor inferioare pentru investitori, dar cu potential uman mai scazut. Investitiile in centre IT in aceste locatii vor totaliza 20-30 de milioane de euro, orasele mentionate fiind tinte preferate pentru firme mici si medii (sub 100 de salariati).

Firma de consultanta recomanda investitorilor in Romania activitati de dezvoltare de software si de tip call center. in opinia expertilor, investitorii trebuie sa se focalizeze pe valoare adaugata, sa renunte la activitatile cu marje scazute, sa se concentreze pe un numar mic de produse si/sau servicii, sa investeasca in standarde de calitate, sa incheie parteneriate cu universitatile si sa aloce bugete importante pentru training, marketing si branding.

In ceea ce priveste structura de personal, consultantii considera ca cea mai eficienta ar fi o distributie cu minimum 10% din angajati in provincie si maximum 90% in Capitala. Unitatile de tip call center se vor dezvolta intr-un ritm "ametitor", sustin reprezentantii PAC, iar in urmatorii ani centrele cu mii de angajati vor fi o realitate si pe piata romaneasca, insa doar 5-10% din venituri vor proveni de la clienti din Romania.

In opinia consultantilor de la PAC, flexibilitatea si comunicarea sunt atuurile principale ale companiilor romanesti de IT, comparativ cu "rigiditatea indiana" sau "stilul complicat chinez", care reprezinta concurenta pe piata globala de software si servicii informatice.

Romania are, de asemenea, o imagine imbunatatita, prin prisma aderarii la Uniunea Europeana in 2007, si, nu in ultimul rand, conteaza si apropierea culturala fata de tarile europene. Totodata, opt din zece specialisti IT romani au cunostinte bune de engleza, iar doi din zece au cunostinte bune de franceza. In Romania salariile medii ale informaticienilor sunt cu 20-25% mai mici decat cele din Cehia, Ungaria sau Polonia si cu 40-45% fata de Germania sau Marea Britanie. De asemenea, peste 5.000 de absolventi cu competente IT sunt disponibili in Romania, conform PAC.

Externalizarea functiilor IT ale unei companii (outsourcing) reprezinta un fenomen major la ora actuala pe piata globala de IT. Outsourcing-ul poate fi facut local sau la distanta (offshore/nearshore). Directorul executiv al PAC a precizat ca 90% din marile grupuri industriale si financiare multinationale solicita prestari in zone offshore/nearshore din partea furnizorilor de servicii informatice, iar peste 50% din contractele de outsourcing mondiale au o componenta de offshore/nearshore.

Fara o platforma IT offshore/nearshore proprie sau in parteneriat, niciun grup IT din Europa sau SUA nu isi poate atinge obiectivele de rentabilitate, a afirmat Eugen Schwab Chesaru. In acest context se plaseaza si achizitia recenta de catre gigantul multinational Adecco a companiei IT romanesti IP Devel, pentru cateva milioane de euro, consultanta pentru aceasta tranzactie fiind oferita de PAC.

Adecco va avea astfel posibilitatea de a oferi servicii de testare si dezvoltare software pentru platforme non-PC ("specialitatile" IP Devel) la costuri cu 20-25% mai mici decat media europeana. Potrivit PAC, in toamna anului 2006 si in 2007 vor avea loc alte tranzactii importante pe piata romaneasca de IT.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea IT & C »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si