Grupul Apple Computer Inc. a lansat luni pe piata noua sa gama de computere desktop profesionale denumita Mac Pro, noile produse urmand sa utilizeze chipsetul Xeon furnizat de Intel Corp.

Noua linie de produse Mac Pro, care vor avea un pret de cost sugerat de producator de aproximativ 2.500 de dolari, va inlocui linia de produse Power Mac. Directorul de marketing de la Apple, Philip Schiller, a dezvaluit ca noul Mac va avea un chip dual Xeon si va fi de doua ori mai rapid decat predecesorul sau.

Lansarea Mac Pro a fost prilejuita de conferinta anuala organizata de Apple la San Francisco, ocazie cu care directorul general Steve Jobs a prezentat noua versiune a sistemului de operare OS X denumita Leopard, acesta urmand sa apara pe piata undeva in primavara anului viitor. Analistii considera ca este posibil chiar ca Leopard sa debuteze pe piata inainte de Windows Vista, mult asteptata versiune a popularului sistem de operare Windows. Gigantul Microsoft Corp. a amanat pentru inceputul lui 2007 lansarea versiuni Windows Vista destinata consumatorilor individuali.

Potrivit firmei de consultanta IDC, la sfarsitul celui de al doilea trimestru al acestui an Apple controla 4,8 procente din piata americana de PC-uri, in crestere fata de 4,4 procente in urma cu un an. in plus, in perioada ianuarie-iunie 2006 procentul controlat de Apple pe piata americana a notebook-urilor s-a dublat pana la 12 procente.