Pana la sfarsitul acestei luni comisia de licitatie va anunta ofertele castigatoare in urma acestei prime etape si daca este necesar sa fie organizate runde de licitatie. In baza acestor licente, acordate pentru o perioada de 10 ani, se vor putea furniza servicii comerciale de transmisie a programelor de televiziune dupa data de 17 iunie 2015.

In aceasta procedura de selectie competitiva sunt disponibile 2 multiplexuri nationale, 40 regionale si 19 locale. Multiplexul digital reprezinta un grup de programe de radiodifuziune si televiziune, servicii multimedia suplimentare si alte date asociate de identificare transmise de la statiile de emisie catre utilizatorii finali pe cale radio terestra, utilizand modulatie digitala in limitele unui canal de televiziune standard/bloc de frecventa.

Prin intermediul fiecarui multiplex national se vor putea furniza servicii de televiziune digitala terestra la nivelul intregii tari, in timp ce multiplexurile regionale si locale vor acoperi fiecare cate o anumita zona de alocare ce poate fi echivalenta cu un judet, respectiv o localitate.

Citeste si:

Alocarea acestor licente vizeaza asigurarea tranzitiei spre televiziunea digitala terestra, noua platforma TV care va inlocui emisia TV analogica pe cale radio terestra, care va inceta in 17 iunie 2015, conform obligatiilor internationale.

Dupa ce se stabilesc castigatorii si preturile pentru fiecare multiplex solicitat, licitatia va continua cu o runda de alocare in care multiplexurile vor fi repartizate ofertantilor castigatori pe baza sumelor suplimentare pe care acestia vor fi dispusi sa le plateasca pentru a obtine o anumita alocare a frecventelor. 

Toate aceste multiplexuri se acorda pentru o perioada de 10 ani, iar castigatorii vor putea sa furnizeze servicii comerciale de transmisie a programelor de televiziune dupa data de 17 iunie 2015.