"Este un deznodamant pozitiv, deoarece compania parcurge pasii necesari pentru a preveni pierderi mai mari", a declarat potrivit NewsIn, analistul de la Macquarie Securities, Dominic Grant. Compania din Taiwan a declarat joi ca va aplica pentru protectia in caz de insolventa, pentru filiala producatoare de telefoane mobile germane, pe care a preluat-o de la Siemens, din cauza ca a esuat sa redreseze aceasta afacere.

Cotatia actiunilor BenQ s-a incheiat in crestere cu 6,87%, pana la valoarea de 19,45 de dolari taiwanezi pe unitate, depasind indicele TAIEX, care a evoluat in scadere, cu 0,03%. Cu toate acestea, valoarea cumulata a actiunilor BenQ a scazut cu 40%, in 2006, dupa ce compania a anuntat pierderi in ultimele trei trimestre, care au urmat preluarii fabricilor de telefoane mobile Siemens, neprofitabile, in cursul anlui trecut.

"Va fi o provocare, pentru filiala de telefoane mobile, sa obtina, anul viitor, profit si va fi chiar mai dificil pentru ei sa-si refaca partea europeana a companiei, in conditiile in care opresc productia din Germania", a declarat analistul de la CLSA, Vincent Chen.

Directorul BenQ din Taiwan, K.Y. Lee, a declarat ca, din octombrie 2005, s-a investit un urias capital in filiala germana de telefoane mobile. "Cu toate ca am inregistrat progrese in reducerea costurilor si a cheltuielilor, pierderile din ce in ce mai mari au facut inevitabila aceasta decizie", a adaugat acesta.

Grupul din Taiwan a anuntat ca estimeaza ca pierderile sa scada semnificativ, in ultimul trimestru. BenQ a preluat, cu un an in urma, afacerea pentru producerea de telefoane mobile de la conglomeratul german Siemens, alaturi de investitia de 250 de milioane de euro pe care Siemens a oferit-o pentru incheierea intelegerii.

BenQ Mobile a anuntat, joi, ca a investit 840 de milioane de euro in producerea de aparate Siemens, de anul trecut pana in prezent. Siemens investise, la randul sau, sute de milioane in aceasta afacere, intr-un efort de a o redresa, aceasta fiind, la un moment dat, a patra din lume ca productie de telefoane mobile. Aceasta preluare a propulsat compania BenQ, anterior un mic producator de telefoane mobile, in randul primilor zece producatori din lume.

Cu toate acestea, compania a continuat sa piarda din cota de piata si a ajuns la doar 3,2% din piata mondiala. Angajatii germani ai Siemens Mobile au avut locurile de munca asigurate doar pana la jumatatea lui 2006, insa conducerea BenQ si sindicatul IG Metall nu au cazut de acord asupra detaliilor pentru extinderea afacerii, care prevedea si marirea numarului de ore de munca. "Acesta este semnul unor restructurari, insa BenQ inca are de platit o serie de datorii", a declarat analistul de la Macquarie Securities, Daniel Chang.

Presa germana scria, saptamana trecuta, ca BenQ ar putea vinde filiala pentru telefoanele mobile. De asemenea, compania face demersuri pentru a separa afacerea pentru telefoanele mobile de celelalte afaceri, pentru computere, electronice si electrocasnice.