Ca antreprenor si fondator al unei companii de tehnologie, Adrian Dragomir de la Termene.ro a privit cu interes dezbaterile nascute zilele acestea ca urmare a declaratiilor unui lider politic ca nu ar fi "normal ca IT-istii sa fie scutiti de plata impozitului pe venit in contextul in care IT-istii castiga cel mai bine in Romania". El a incercat sa analizeze acest subiect in mod obiectiv, cu cifre, privind impactul macroeconomic, prin analiza clasica a efectelor directe asupra propriei companii, desi multi dintre colegii sai din firma sunt IT-isti si activeaza, ca antreprenor, in aceasta industrie de aproape 20 de ani.

„In primul rand, ma alatur tonului transmis de vocea antreprenorilor din tehnologie si cred ca facilitatile fiscale mentin industria IT romaneasca competitiva in lupta cu alte tari care ofera programatorilor impozit zero pe venit. Ca antreprenor in IT, cred ca orice decident politic, aflat la Putere sau in Opozitie, trebuie sa analizeze cu atentie dinamica acestui sector in care activam, inainte de a transmite semnale publice, caci este o industrie cu totul speciala, care evolueaza in fiecare luna", considera Adrian.

Va redam mai jos reactia oferita de catre Asociatia Patronala a industriei de Software si Servicii (ANIS), in care mentioneaza urmarile pe care le-ar avea taierea facilitatilor fiscale de care se bucura aceasta industrie.

“Reiteram faptul ca facilitatile fiscale au facut si mentin industria IT romaneasca competitiva, intr-o cursa cu alte tari care ofera programatorilor impozit pe venit 0, precum Ucraina, Polonia sau Belarus. Deficitul de forta de munca din IT la nivelul UE este atat de mare, incat, o astfel de masura ar putea avea ca rezultat o reducere masiva a specialistilor din tara, deci un impact economic major. Facem apel la oamenii politici sa analizeze cu atentie dinamica acestui sector, inainte de a transmite semnale de instabilitate intr-un sector deja puternic afectat de modificari fiscale, introduse fara studii de impact si il invitam pe dnul Presedinte Orban la un dialog cu reprezentantii industriei de software", au precizat reprezentantii ANIS.

Liderul PNL, Ludovic Orban, a declarat, sambata, intr-o conferinta de presa, la Medias, in judetul Sibiu, ca orice venit trebuie impozitat si ca nu i se pare normal ca IT-istii sa fie scutiti de plata impozitului pe venit.

"Cred cu tarie ca acesti antreprenori din tehnologie trebuie consultati cu o frecventa lunara, caci fondatorii din IT au multe date si sunt posesorii unor informatii despre tendintele momentului in Romania, in Europa si pe plan global", continua Adrian Dragomir, de la Termene.ro.

Pe scurt, sunt convins ca toti cei implicati in IT-ul romanesc si oamenii politici trebuie sa fie constienti de urmatoarele realitati concrete:

  1. Industria autohtona de tehnologie a devenit o locomotiva pentru cresterea economica din ultimii doi ani, cu a doua cea mai mare contributie la cresterea PIB dupa comert sau industrie, in functie de an si reprezinta astazi un punct central al mediului de business romanesc: potrivit datelor Termene.ro, astazi avem pe piata romaneasca 16094 de firme de software, intr-o crestere accelerata fata de anii 2016 (peste 7000 de firme) si 2015 (peste 6.000 de firme).
  2. Viitoare modificari ale masurilor fiscale pot afecta competitivitatea sectorului IT romanesc pe pietele externe, mai ales din cauza presiunii pe costurile cu forta de munca, si vor influenta cresterea economica, in conditiile in care contribuţie in PIB a industriei a evoluat de la 0.5% in 2003 la aproape 6% astazi.
  3. Specialistii romani din sectorul tehnologic reprezinta unul dintre activele importante ale tarii: peste 100.000 persoane lucreaza efectiv in industria IT&C, de scutirea fiscala beneficiaza circa 30.000 de angajati, potrivit estimarilor ANIS, prognozele aratand o tendinta de crestere de 20% anual, insa, potrivit estimarilor mele, numarul de “IT-isti” este mult mai mare in Romania.
  4. De asemenea, sa nu uitam de distributia nationala a acestor specialisti: de exemplu, cele mai mari 10 companii de software din Iasi, un judet care creste foarte frumos la nivel de IT, au peste 2.500 de angajati, iar in judetul Cluj numarul specialistilor IT din Top 10 companii de software se ridica la peste 5.000, potrivit datelor Termene.ro.
  5. Ca antreprenor, am dezvoltat Termene.ro, o platforma care ofera informatii actualizate in timp real despre firmele din Romania si nu pot sa nu remarc ca, in prezent, doar 1.169 de companii din Romania sunt identificate ca intreprinderi cu crestere ridicata, iar majoritatea acestor firme sunt, fara indoiala, din IT&C.
  6. Daca nu tratam predictibil fiscalitatea pentru sectorul IT, cred ca lipsa acuta de resurse umane se va accentua, iar inovatia va fi inhibata (sa nu uitam ca Romania este inca ultima in UE la inovare).
  7. In mod evident, vom asista la o migratie si mai accentuata a specialistilor IT romani si, pe de alta parte, la o reducere a intensitatii de revenire in tara a programatorilor. Cred ca prin eliminarea facilitatilor fiscale in Romania se va accentua fenomenul de “brain drain”, vom avea un exod masiv de specialisti din sectorul care genereaza 6% din PIB.

In concluzie, cred ca orice decident, politic sau de business, trebuie sa analizeze datele actualizate, obtinute din economia reala si din mediul de business, mai ales atunci cand creeaza strategii, propune masuri politice sau ia decizii de business.

Adrian Dragomir este CEO al Termene.ro, companie infiintata in anul 2014 din dorinta de a oferi firmelor oportunitati de afaceri si o evaluare corecta a riscurilor din business. Este co-fondator al mai multor companii, speaker la evenimente de business si mentor pentru antreprenorii romani aflati in faza de start-up/crestere.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri