Cumpărăturile pentru un nou televizor pot fi ca o rătăcire printr-un nesfârșit câmp de mine cu cuvinte cheie necunoscute. UHD, HDR, frecvență de reîmprospătare, LED, LCD - și punctul central al articolului de astăzi, două dintre cele mai noi standarde de iluminat emblematic: QLED și OLED. Mărci TV precum Samsung fac televizoare QLED din ce în ce mai populare, în timp ce altele sunt fruntașe când vine vorba de OLED. În ceea ce privește performanța de top, ambele tehnologii sunt mai mult decât eficiente. Dar ce tehnologie de înaltă calitate va fi bijuteria coroanei din camera dvs. de zi?

Să analizăm aceste două tehnologii TV concurente. Vom discuta de unde provin, în ce fel sunt diferiți unul de celălalt și ce face fiecare bine (și nu atât de bine). După ce ați stabilit ce tehnologie TV este cea mai potrivită pentru dvs., consultați online unele dintre cele mai bune oferte TV QLED și cele mai bune vânzări OLED disponibile acum.

Ce este QLED?

QLED înseamnă Quantum Light-Emitting Diode. În limbile non-geek, asta înseamnă că un televizor QLED este la fel ca un televizor LED obișnuit, cu excepția faptului că folosește nanoparticule minuscule numite puncte cuantice pentru a-și supraîncărca luminozitatea și culoarea. Tehnologia a fost introdusă în 2013, dar la scurt timp după aceea, au început să se vândă televizoarele Samsung QLED și producătorul a stabilit un parteneriat de licențiere cu alți producători, motiv pentru care veți găsi și televizoare QLED de la alte branduri.

Pe cât de cool sunt punctele cuantice, un televizor QLED produce lumină mai mult sau mai puțin la fel ca un televizor LED obișnuit: Prin utilizarea unei lumini de fundal formate din sute (sau, în unele cazuri, mii) de LED-uri, care se află în spatele unui panou LCD tradițional. Aceste LED-uri dau numele televizorului LED (și QLED).

Panoul LCD - în esență, milioane de obloane minuscule care se deschid și se închid prea repede pentru a fi văzut - împreună cu filtrele de culoare, creează imaginea pe care o vedeți lăsând doar cantitatea potrivită de lumină și culoare să scape și să vă atingă ochii. Este un sistem inteligent, care se bazează pe o combinație de estompare a luminilor de fundal cu LED-uri și utilizarea obloanelor pentru a bloca lumina rămasă pentru a produce negri exacți pe ecran.

Ce este OLED?

OLED înseamnă diodă organic emițătoare de lumină. Oarecum surprinzător, partea „Diodă Emițătoare de Lumină” a acestui nume nu are nicio legătură cu o iluminare de fundal cu LED-uri, așa cum se întâmplă cu televizoarele QLED și LED-uri. În schimb, se referă la faptul că fiecare pixel dintr-un tv OLED este, de asemenea, o lumină LED mică, mică - dar una care este incredibil de subțire și poate produce atât lumină cât și culoare într-un singur element. Cu alte cuvinte, televizoarele OLED nu au nevoie de o lumină de fundal, deoarece fiecare pixel produce propria lumină. Dacă doriți să vă impresionați prietenii, puteți folosi termenii din industrie pentru aceste tipuri de afișaje: „emisiv” sau „autoemisiv”.

Există mai multe avantaje ale acestui design, dar majoritatea ar fi de acord că atunci când vine vorba de televizoarele OLED, cel mai mare avantaj este nivelul de negru care poate fi atins. Spre deosebire de un televizor QLED sau LED care trebuie să-și diminueze lumina de fundal și să blocheze ceea ce rămâne pentru scenele întunecate, un televizor OLED pur și simplu oprește pixelul. Când pixelul este oprit, nu emite lumină și nu are culoare, făcându-l la fel de întunecat ca atunci când televizorul în sine este oprit. Fără lumină de fundal separată, este, de asemenea, mult mai ușor să faceți un ecran OLED flexibil.

În prezent, o singură companie produce panouri TV OLED și vinde aceste panouri companiei sale surori care le folosește pentru a construi televizoare. Același producător vinde, de asemenea, panouri OLED către alte companii, motiv pentru care veți vedea televizoare OLED de la multiple branduri. Chiar dacă panourile în sine sunt în esență identice, procesarea imaginilor pe care o fac unii producători este proprietară, astfel încât veți vedea în continuare diferențe semnificative în calitatea imaginii de la un televizor OLED la altul.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri