Amazon a lansat primele sale două prototipuri de sateliţi, în cadrul unei importante misiuni de testare în vederea dezvoltării viitoarei sale constelaţii, numită "Proiectul Kuiper", care ar urma să ofere internet din spaţiu şi să concureze cu SpaceX, transmite AFP.

Decolarea lansatorului Atlas V cu cei doi sateliţi la bord a avut loc la Cape Canaveral din Florida, la ora locală 14:06 (18:06 GMT), a anunţat grupul industrial United Launch Alliance (ULA), care a furnizat acest mijlocul de transport.

"Este pentru prima dată când Amazon trimite sateliţi în spaţiu", a declarat înainte de lansare Rajeev Badyal, vicepreşedinte responsabil cu tehnologia în cadrul "Proiectului Kuiper". "Vom învăţa multe, indiferent de modul în care va decurge misiunea", a adăugat el.

Grupul Amazon, un gigant al comerţului online, fondat de miliardarul american Jeff Bezos, are în vedere plasarea a 3.200 de sateliţi pe orbită în următorii şase ani.

Cele două prototipuri lansate vineri vor fi scoase de pe orbită şi se vor dezintegra în atmosfera terestră, la sfârşitul misiunii.

Lansatorul ULA plasează cei doi sateliţi la o altitudine de 500 de kilometri.

După plasarea sateliţilor pe orbită vor fi efectuate teste în vederea stabilirii contactului între aceştia şi Pământ, desfăşurarea panourilor solare şi confirmarea funcţionării instrumentelor în parametri vizaţi, la temperaturile dorite.

Primii sateliţi operaţionali din cadrul "Proiectului Kuiper" urmează să fie lansaţi la începutul anului 2024, potrivit Amazon, care are în plan efectuarea primelor teste cu clienţii săi la sfârşitul anului viitor.

Parteneriatul dintre Amazon şi ULA prevede în prezent nouă decolări ale rachetei Atlas V şi 38 de decolări ale lansatorului Vulcan Centaur (aflat în curs dezvoltare) pentru plasarea sateliţilor pe orbită.

Sectorul internetului spaţial este în plină expansiune, în mare măsură dominat în acest moment de constelaţia Starlink de la SpaceX, care a luat avans. Compania lui Elon Musk a plasat deja câteva mii de sateliţi pe orbită şi revendică peste două milioane de clienţi în peste 60 de ţări.

La sfârşitul lunii septembrie, fuziunea dintre operatorii de sateliţi Eutelsat şi OneWeb a fost finalizată şi ar trebui să dea naştere unui gigant european.

China intenţionează, la rândul său, să aibă propria sa constelaţie, numită GuoWang.

Serviciile istorice de internet prin satelit trec prin dispozitive aflate pe orbita geostaţionară, la o altitudine de peste 35.000 de kilometri. Însă, această distanţă înseamnă că nu se poate atinge performanţa unei conexiuni de foarte mare viteză, în special din cauza întârzierii dintre comandă şi executarea cererii.

Sateliţii de pe orbita joasă a Pământului, la o altitudine de câteva sute de kilometri, permit comunicaţii mai rapide.

Pentru Amazon, acesta este un prim test, "deci ne aşteptăm să vedem unele eşecuri", a declarat Gregory Falco, profesor asistent de inginerie aerospaţială la Universitatea Cornell. Odată ce încep lansările operaţionale de sateliţi, "numărul lor va fi mic în comparaţie cu (constelaţia) Starlink iniţială", a spus el, "dar constelaţia va creşte rapid".

Sursa foto: Golden Shrimp / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri