Nu suntem chiar primii la Internet, așa cum ne place să credem, dar stăm în continuare extrem de bine la majoritatea parametrilor – afară de cei care țin de statul român.

Potrivit ediției 2023 a Digital Quality of Life Index – ”Clasamentul calității vieții digitale” – țara noastră este pe locul 14, peste SUA, Japonia, Marea Britanie sau Coreea de Sud. Pe primele locuri ale topului se clasează Franța, Finlanda și Danemarca. Clasamentul este realizat anual de Surfshark, o compania care oferă servicii VPN și de securitate online.

Clasamentul ia în considerare 5 parametri. Primul este accesibilitatea unei conexiuni la Internet- cât de mult ar trebui să lucrezi pe un salariu mediu ca să îți permiți cea mai ieftină conexiune mobilă și broadband.

La acest capitol stăm cel mai bine: suntem pe locul 3 în lume, fiind depășiți doar de Franța și Luxemburg (unde Internetul este scump, dar și salariile sunt foarte mari). Astfel, un român plătit cu salariul mediu trebuie să muncească doar 18 minute ca să-și permită cea mai ieftină conexiune fixă de net – ceea ce înseamnă că avem cel mai ieftin net broadband din lume, raportat la salarii. Prin comparație, un cetățean din Mali, țara de pe ultimul loc, ar trebui să lucreze peste 40 de ore pentru a își permite cea mai ieftină conexiune.

Al doilea parametru este calitatea conexiunii, unde pe primul loc sunt Emiratele Arabe Unite (România este pe 12). Al treilea parametru este infrastructura – în mare, numărul de conexiuni la suta de locuitori. La acest capitol suntem pe locul 61, sub Filipine, Costa Rica sau Muntenegru.

Al patrulea parametru se referă la securitatea cibernetică și legislația privind protecția datelor și ne readuce în top: locul 6 mondial. Dar aici clasamentul este dominat oricum de statele UE, în mare măsură din cauza introducerii GDPR.

În fine, ultimul indicator este digitalizarea serviciilor guvernamentale, unde suntem pe locul 62. Ne depășește chiar și Albania. Mai mult, potrivit metodologiei Surfshark, suntem în scădere față de ultimii ani.Unul dintre motive este acela că România este mai puțin pregătită pentru adoptarea AI.

Pe de altă parte, suntem peste țările vecine: Ungaria este pe locul 34 în clasamentul vieții digitale, Bulgaria pe 40, Ucraina pe 46, Serbia pe 50, iar Republica Moldova, pe 54.

Sursa foto: Surfshark

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri