Scaderea de 43,5 procente a determinat compania Dell sa renunte la vanzarea dispozitivelor din gama Axim, lasand piata libera pentru competitori, sunt de parere analistii IDC. Din cauza scaderii inregistrate, vanzatori ca Palm Inc isi justifica cu greu prezenta pe piata, considera Ramon Llamas, analist IDC.

Palm este cel mai mare vanzator de PDA-uri, cu o cota de piata de 44,1 procente, urmat de Hewlett-Packard, care detine 23,5 % din piata, Mio Technology, cu 13,6 procente si Fujitsu-Siemens Computers, cu trei procente.

IDC defineste PDA-urile ca dispozitive care nu au functiile unui telefon mobil (acestea ar putea avea totusi incorporate tehnologii precum Bluetooth sau Wi-Fi) si folosesc siteme de operare avansate precum Windows Mobile, Palm OS sau Linux.

Citeste si:

Dell a confirmat, printr-un mesaj postat pe blogul companiei de catre Lionel Menchaca, Digital Media Manager, faptul ca vanzarile in scadere au dus la incetarea comercializarii gamei Axim aparuta in anul 2002. Compania va continua sa ofere periferice sau garantie pentru clientii care folosesc aceste produse si sa vanda in magazinul online PDA-uri produse sub alte marci.

Palm se orienteaza catre smartphone-uri (integreaza si functiile unui telefon si pe cele ale unui PC). Compania nu a mai lansat un model nou de PDA de doi ani, bazandu-se pe produsele vechi pentru cresterea vanzarilor.

Companiile incearca sa atraga clienti adaugand noi functii dispozitivelor PDA, precum GPS (global positioning system), playere multimedia sau conectivitate wireless.