Reprezentantii Yahoo Inc au confirmat, vineri, ca firma a primit o oferta nesolicitata de preluare din partea Microsoft si au anuntat ca vor lua in considerare posibilitatea de a accepta oferta, in valoare de 44,6 miliarde dolari, arata Reuters.

Yahoo a aratat, intr-un comunicat, ca boardul companiei va evalua propunerea "cu atentie si promptitudine, in contextul planurilor strategice ale Yahoo si va lua cea mai buna decizie pentru a creste valoarea pe termen lung pentru actionari".

“Microsoft se afla sub imensa presiune de a-si extinde afacerile sale pe Internet pentru a contracara competitia venita din partea unor rivali precum Google, iar aceasta propunere arata cat de disperati sunt”, este de parere Thomas Radinger, managerul unui fond de investitii in cadrul Pioneer Investments din Munich. “Este vorba despre un imens pariu, avand in vedere pretul exorbitant oferit si durata lunga de timp pana cand o astfel de achizitie masiva va fi integrata”, a mai precizat Radinger.

Oferta Microsoft pentru Yahoo, de 44,6 miliarde de dolari, ar insemna in cazul concretizarii, cea mai mare si mai curajoasa tranzactie din domeniul Internetului dupa fuziunea Time-Warner AOL.

In acest context, analistii se intreaba daca pretul avansat este prea mic si daca Microsoft isi va imbunatati propunerea.

Citeste si:

"Consider ca Microsoft ofera un pret prea mare. Aceasta companie nu valoreaza mai mult de 20 de dolari pe actiune, si afirm acest lucru pentru ca exista doar doua sau trei active de interes in proprietatea Yahoo, respectiv Yahoo Mail, Yahoo Answers si Yahoo Finance", a spus Trip Chrowdhry, analist la firma de cercetare Global Equities Research.

Actiunile Yahoo au crescut cu 59% pana la valoarea de 30,41 de dolari, dupa ce la inchiderea sedintei de ieri a Nasdaq valorau 19,18 dolari. Pe de alta parte, valoarea actiunilor Microsoft a scazut cu 1,85 de dolari, pana la 30,75 de dolari, ajungand la 32,60 de dolari la inchiderea sedintei de ieri a Nasdaq. Google a scazut cu 6,1%, pana la valoarea de 530,11 dolari.

“Oferta pe care tocmai a facut-o Microsoft arata cat de serioasa este amenintarea venita din partea Google. Yahoo este vulnerabil, iar investitorii isi pierd rabdarea in ceea ce priveste echipa de management a Yahoo”, este de parere Jordan Rohan, analist in cadrul RBC Capital Markets din New York.