Noul cip Athlon 64 FX-57, lansat luni, este vandut la un pret se 1.031$. Cipul ruleaza la o viteza de ceas de 2.8 GHz si include 1MB de memorie cache level-doi.

FX-57 este o continuare a AMD Athlon 64 FX-55, care ruleaza la 2.6GHz si costa 827$.

Pana acum, AMD a semnat contracte cu aproape 40 de producatori de PC-uri din America de Nord, precum Alienware, VodooPC si Boxx, pentru a include noul cip FX-57 in sistemele lor.

In ciuda imbunatatirilor in ceea ce priveste performanta, procesorul ar putea fi ultimul procesor single-core din seria FX. Atat AMD cat si rivalul sau Intel au luat decizia de a trece la tehnologia dual-core, care presupune plasarea a doua procesoare pe o singura bucata de silicon.

AMD a declarat ca procesoarele din seria FX vor continua sa fie produse cu un singur miez pentru cel putin inca 12 luni. Daca AMD pastreaza cursul, pocesorul Athlon 64 FX-59 ar putea fi urmatorul procesor din familie.

Noul procesor are un sistem de racire cu lichide pentru a creste performanta cipului si a rula la viteze mai mari.

Cat este de rapid? La o recenta intalnire a entuziastilor jocurilor PC, multe sisteme de racire cu lichide au fost capabile sa faca un procesor standard Athlon FX-55 de 2.6GHz sa ruleze la viteze de aproape 5GHz.

Procesul, cunoscut ca overclocking, in general nu este aprobat de producatorii de cipuri, iar AMD sustine ca nu promoveaza aceasta practica. In schimb, compania vrea sa se asigure ca mimimalizeaza stricaciunile la cipurile sale, deoarece vor exista persoane care vor dori sa faca overclocking la cipuri.