Dispozitivele electronice pentru citit (sau cartile electronice) au marit semnificativ numarul conversiilor, insa este putin probabil sa inlocuiasca cartile traditionale si va concura puternic cu alte modalitati care vor folosi media digitala, scrie presa internationala.

Vanzarile de carti electronice, cum ar fi Kindle de la Amazon si Reader de la Sony, au crescut simtitor, fortand miciile companii sa introduca propriile prototipuri si editurile sa digitalizeze un numar cat mai mare de carti detinute in portofoliu. Compania de cercetare iSuppli sustine ca venitul global al afisajelor e-book va creste la 291 milioane dolari pana in 2012, comparativ cu 3,5 milioane dolari cat era in 2007.

Micul dispozitiv, subtire si usor cat sa intre intr-o geanta, numit si “ebook” sau “e-reader” poate elimina necesitatea de deplasare pentru achizitionarea de carti sau ziare prin aceesarea textelor cu ajutorul Internetului.

Unii cred ca vor putea stimula piata pentru textul digital in modul in care a facut-o iPod pentru muzica digitala.

Directorul executiv al editurii Penguin, John Makinson, a declarat ca “el a devenit important in sensul ca acesta este un produs original pentru care consumatorii au un apetit adevarat, asadar aceasta nu este o provincie a utilizatorilor avansati”.

Multi analisti sunt de parere ca pretul va impiedica ebook-urile sa devina un obiect important, mai ales in conditiile economice recente.

“Criza financiara va reduce cumpararea de e-readere”, a declarat Francoise Dubruille, directorul Federatiei Europene de Edituri.

Unii analisti din domeniu sunt de parere ca telefoanele mobile s-a putea dovedi mult mai populare decat ecranele pentru citirea continutului digital deoarece majoritatea oamenilor detin deja un celular si ofera cititorilor oportunitatea de a interactiona.

“Editorii din Africa de Sud, mi-au spus ca ei se asteapta ca telefonul mobil sa fie urmatoarea “unealta” de citit. Toata lumea are un telefon mobil in Africa de Sud, asadar ei pregatesc continut pentru aceste telefoane”, a declarat Juergen Boos, directorul Targului de Carte de la Frankfurt.

“Un ebook costa aproximativ 400 dolari. Acolo nu exista o piata pentru asa ceva”, a mai adaugat acesta.
In Japonia, nuvelele scurte scrise special pentru telefoanele mobile au fost deja trimise in rate catre cititori, iar iPhone a permis, de asemenea, utilizatorilor sa citeasca nuvelele pe telefonul mobil.

Editorii si specialistii in tehnologie sunt de parere ca cititorii ar putea sa aiba astfel o alternativa pentru citirea continutul electronic, alegand intre e-reader-e si PC-uri.

Dar multi cititori si scriitori spun ca practicitatea si noutatea e-book-urilor nu va inlocui niciodata cartile traditionale.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea IT & C »Citeste si
Ce aduce in plus Kindle Oasis?