Acordul reprezinta prima achizitie a unei companii majore japoneze de electronice de catre alta. Tranzactia estimata la 4,5 miliarde dolari formeaza cea de-a doua companie de aparatură electronică din Japonia, după Hitachi Ltd.

Mai mult, Panasonic Corporation va absorbi Panasonic Semiconductor Device Solutions Co., Ltd. (PSCDS), pentru a impulsiona linia de business aferenta domeniului fabricarii de camere video pentru industria auto, fuziunea intrand in vigoare la 1 aprilie 2009.

Potrivit reprezentantilor celui mai mare producator de televizoare cu plasma din lume, Panasonic va absorbi PSCDS care va fi in consecinta dizolvata si va deveni o divizie interna a companiei.

Prin aceasta fuziune, Panasonic va realiza o integrare pe verticala a modelul de business cu semiconductori, de la senzori de imagine pana la componente pentru camere video. In acelasi timp va optimiza procesul de fabricatie al semiconductorilor si componentelor pentru camere, imbunatatind semnificativ competitivitatea companiei la nivelul costurilor de productie.

Reprezentantii companiei mai spun ca pe masura reformarii sistemului de management, obiectivul Panasonic este de a reduce frecventa duplicarii activitatilor si de a imbunatati eficienta prin unificarea operatiunilor indirecte.

De asemenea, obiectivul Panasonic va fi de a incuraja adaptarea personalului la noul sistem si dezvoltarea resurselor umane.

Panasonic va cumpara Sanyo pentru 131 yen (1,4 dolari) per actiune printr-o oferta publica de preluare care cel mai probabil va avea loc in luna februarie, a anuntat presa japoneza.

Citeste si:

Goldman, care a refuzat sa comenteze, ar putea pastra 29% din Sanyo dupa convertirea actiunilor preferentiale ale companiei de electronice.

Daiwa Securities SMBC Co si Sumitomo Mitsui Banking Corp, alte doua mari grupuri, deja au acceptat oferta, mai anunta presa japoneza.

Trei companii financiare ar putea detine 70% din actiunile comune ale Sanyo, urmand conversia actiunilor preferentiale pe care le-au primit la cumpararea Sanyo in 2006.

Conducerea Panasonic va decide oficial daca va inainta o oferta publica, mai anunta ziarul japonez Nikkei.
Panasonic, cunoscuta ca Matsushita Electric, initial a facut o oferta prin care platea 120 yeni per actiune. La inceputul lunii decembrie a marit oferta la 130 yeni.

Dar Goldman Sachs, care a anuntat ca a cumparat actiuni preferentiale pentru un echivalent de 70 yeni fiecare, a anuntat ca acest pret este totusi prea mic.

Daiwa Securities SMBC este o societate mixta formata din fuziunea Daiwa Securities Group Inc si Sumitomo Mitsui Financial Group. Sumitomo Mitsui Banking Corp este principala banca Sanyo si parte din SMFG.