Furnizorii de comunicatii mobile vor fi obligati sa deblocheze terminalel mobile achizitionate impreuna cu serviciile de comunicatii, se arata intr-un proiect de decizie al Autoritatii Nationale pentru Comunicatii (ANC) supus consultarii publice.

Deblocarea se va face gratuit daca perioada minima obligatorie de ramanere in retea stabilita prin contract s-a terminat. Daca utilizatorul cere deblocarea inainte de sfarsitul perioadei minime prevazute in contract, furnizorul are obligatia de a face deblocarea, dar numai in conditiile in care obligatiile pe care utilizatorul si le-a asumat prin contract au fost indeplinite (achitarea unor diferente de pret sau penalitati de reziliere).

Nistoran, seful ANC: Piata de comunicatii electronice, 7,7 mld. euro in 2009

„Dorim ca utilizatorul roman sa aiba libertate completa de alegere si sa poata profita de concurenta de pe piata de comunicatii. Am introdus portabilitatea, dar utilizatorul trebuie sa isi poata lua cu el nu doar numarul, ci si telefonul atunci cand alege serviciile unui alt furnizor. Pentru asta, operatorii trebuie sa asigure clientului deblocarea terminalului, astfel incat acesta sa poata fi folosit in orice alta retea”, a declarat Liviu Nistoran, presedintele ANC.

Obligatia va viza in principal telefoanele mobile, dar se aplica si in cazul celorlalte terminale captive in retelele de comunicatii electronice (modem, card de date etc). Deblocarea, care la majoritatea telefoanelor mobile se face prin introducerea unui cod prin tastatura telefonului, ar trebui sa se realizeze in maxim 5 zile lucratoare de la inregistrarea unei cereri in acest sens.

Furnizorul va avea totodata obligatia ca, inaintea incheierii contractelor de furnizare a serviciilor de comunicatii electronice, sa informeze utilizatorul cu privire la costurile ce vor trebui suportate in situatia deblocarii terminalului inainte de implinirea perioadei pentru care a fost incheiat contractul.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea IT & C »Citeste si