Bogdan Iftemie, Acer: Speram sa atingem in 2009 o cota de 30% pe notebook-uri

Acer, producatorul taivanez de echipamente IT&C, estimeaza pentru acest an o cota de 30% pe piata romaneasca a calculatoarelor portabile.

“Anul acesta vrem sa mentinem si chiar sa crestem cota de piata care in acest moment se situeaza la 22%, iar pana la finalul acestui an speram sa atingem o cota de 30% pe piata romaneasca a notebook-urilor chiar si in conditiile crizei financiare”, a declarat, pentru Wall-Street, Bogdan Iftemie, sales manager al Acer pentru piata romaneasca.

Anul trecut, compania a comercializat in Romania 80.500 de unitati notbook (Acer, Pakard Bell si eMachines), in crestere cu aproximativ 52% fata de 2007, cand producatorul a comercializat 53.000 de unitati, iar 10% din anul 2008 au fost reprezentate de segmentul high-end.

Anul trecut piata a fost conform asteptarilor oficialilor Acer, iar anul acesta piata ar putea cunoaste o stagnare sau o usoara crestere, mai ales pe segmentul SMB (small business).

“Piata romaneasca de notebook-uri a crescut in 2008 conform asteptarilor noastre, insa lunile noiembrie si decembrie au fost putin mai slabe. Segmentul netbook-urilor a crescut mai mult decat ne asteptam noi, iar anul acesta ne vom focusa pe dezvoltarea acestui segment al business-ului nostru”, a mai spus Bogdan Iftemie.

Potrivit acestuia, criza pune o oarecare retinere pe consumator, insa piata de SMB (small business) va creste. “In 2007 fata de 2008 motorul de crestere al pietei a fost segmentul consumer pentru ca lanturile de retail s-au dezvoltat puternic. Anul acesta consumerul fie stagneaza, fie creste usor, insa zona de SMB este cea mai mare oportunitate pe care o avem in fata“, a mai spus reprezentantul Acer.
Preturile pentru sistemele notebook vor cunoaste si anul acesta o scadere semnificativa.

“Anul acesta preturile vor continua sa scada, iar pentru noi este o provocare continua sa mentinem ASP (average sales price) prin introducerea de noi produse si sa cautam clientii care au mai cumparat un notebook, care acum au nevoi sporite“, a mai spus Iftemie.

Potrivit acestuia, notebook-urile ce includ si un sistem de operare Windows detin o pondere de 10%, in timp ce 90% din laptopuri se vand insotie de sistemul de operare Linux.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea IT & C »Setari Cookie-uri