Comisia Europeana (CE) a amendat Intel Corp cu o suma record de 1,06 miliarde euro si a ordonat companiei sa intrerupa reducerile ilegale si ale practici folosite pentru scoaterea de pe piata a companiei rivale AMD.
"Avand in vedere ca Intel a afectat milioane de consumatori europeni prin actiuni deliberate de scoatere de pe piata a competitiei, timp de cinci ani, valoarea amenzii nu trebuie sa fie o surpriza", a declarat comisarul pentru concurenta al Uniunii Europene (UE), Neelie Kroes, citat de NewsIn.

Comisia Europeana a anuntat ca Intel a platit producatorii de calculatoare sa amane sau sa anuleze planurile pentru lansarea unor produse care utilizeaza cipuri AMD, a platit taxe ilegale si secrete pentru ca acestia sa foloseasca cu precadere sau numai cipuri Intel, si a platit retailerii majori sa ofere in magazine numai calculatoare care au cipuri Intel.

Comisia i-a ordonat companiei sa "intrerupa practicile ilegale imediat". Intel ar putea in continuare sa reduca preturile, atat timp cat practcile sunt legale.

Amenda antitrust impusa de UE a atins cea mai mare suma record pentru o singura companie, peste cele 898 milioane euro platite anul trecut de producatorul de sticla Saint-Gobain pentru fixarea preturilor si peste amenda de 497 milioane euro pe care a primit-o Microsoft in 2004 pentru abuz in ceea ce priveste pozitia detinuta in piata.

Presedintele si directorul executiv al companiei Intel, Paul Otellini, a declarat ca grupul vrea sa faca apel la Curtea Europeana de Prima Instanta.

"Credem ca decizia comisiei este gresita si ignora realitatea competitivitatii puternice de pe piata microprocesoarelor", a declarat acesta.

Piata a avut o reactie minora la aceasta decizie, in contextul in care actiunile Intel listate la bursa de la Frankfurt s-au apreciat cu 0,21%.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea IT & C »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Un gandac, problema in calea finantarii autostrazii Sibiu-Pitesti