Decizia vine inainte deciziei Comisiei Europene (CE) privind acuzatiile de incalcare a regulilor competitiei, aduse Microsoft in ianuarie. Grupul american a fost acuzat ca a profitat de pozitia dominanta pe care o detine, in ceea ce priveste promovarea Internet Explorer, scrie NewsIn.

Microsoft sustine ca browser-ul este parte integranta din sistemul de operare si nu ar trebui eliminat, insa o astfel de hotarare va fi luata in cazul Windows 7.

"Din cauza procesului in desfasurare, am decis sa oferim separat Internet Explorer, atat pentru producatorii de computere, cat si pentru utilizatori, in loc sa fie inclus in sistemul Windows 7", a spus un oficial al companiei.

Comisia inca analizeaza daca Microsoft a abuzat de pozitia detinuta in piata si ce sanctiuni ar trebui sa-i aplice. CE ar putea forta Microsoft sa includa alte browsere in cadrul sistemului de operare, lucru evitat pana acum de companie.

Circa 60% din utilizatorii de internet folosesc Internet Explorer, in timp ce Firefox este utilizat de 30% dintre acestia. Browser-ul Opera este folosit de 4% dintre utiliztori.

Microsoft are o lunga istorie de dispute cu autoritatile de regelmentare, iar in ultimii cinci ani a primit amenzi de peste 2 miliarde dolari, din partea Comisiei Europene.

Windows 7 va fi lansat in Romania si pe toate celelalte piete din lume in 22 octombrie.