"Ma bucur foarte mult ca industria de profil a ajuns la un acord care va simplifica in mod semnificativ viata consumatorilor. Acestia isi vor putea incarca telefoanele mobile oriunde, utilizand noul incarcator comun. In plus, acordul va reduce in mod semnificativ deseurile electronice, deoarece consumatorii nu vor mai fi nevoiti sa arunce incarcatoarele atunci cand cumpara telefoane noi. De asemenea, sunt extrem de incantat ca s-a ajuns la aceasta solutie pe baza autoreglementarii. Prin urmare, Comisia nu considera ca ar fi necesara o initiativa legislativa", a declarat vicepresedintele Comisiei Europene, Gunther Verheugen, care este si responsabil cu politica privind intreprinderile si industria.

In tarile UE exista un exces de incarcatoare destinate telefoanelor mobile, iar multe dintre ele pot fi utilizate numai pentru incarcarea unui anumit model de telefon mobil, potrivit NewsIn.

Incarcatoarele vechi genereaza mai multe mii de tone de deseuri pe an, iar Comisia Europeana a invitat industria de profil sa formuleze un angajament voluntar in vederea solutionarii acestei probleme, evitandu-se recurgerea la instrumente legislative.

"Intr-un memorandum de intelegere prezentat Comisiei, industria de profil se angajeaza sa asigure compatibilitatea noilor telefoane mobile adaptate pentru transferuri de date („data-enabled”) pe baza conectorului micro USB utilizat ca interfata pentru incarcare. Se preconizeaza ca acest dispozitiv va oferi o buna capacitate de incarcare. Pe viitor, viata utilizatorilor de telefoane mobile va fi mai usoara, numarul de incarcatoare va fi redus si va exista un impact pozitiv asupra mediului", se arata in comunicatul Comisiei Europene.

Memorandumul de intelegere va fi insotit de un nou standard UE care va garanta utilizarea in conditii de siguranta a telefoanelor mobile, precum si evitarea problemelor de interferente radio.

"Comisia Europeana continua sa colaboreze indeaproape cu producatorii, pentru a se asigura ca memorandumul va putea fi transpus in practica in mod rapid. Se preconizeaza ca prima generatie de telefoane mobile noi cu incarcatoare universale va ajunge pe piata UE incepand cu anul 2010. Memorandumul a fost semnat de urmatoarele companii: Apple, LG, Motorola, NEC, Nokia, Qualcomm, Research In Motion (RIM), Samsung, Sony Ericsson si Texas Instruments", se mai precizeaza in comunicatul Comisiei Europene.