Vanzarile globale de netbook-uri ar putea totaliza 33,3 milioane de unitati pana la sfarsitul acestui acest an, mai mult decat dublu fata de 16,4 milioane de netbook-uri cate au fost vandute in 2008. Vanzarile de netbook-uri ar putea ajunge la 39,7 milioane de unitati in 2010, la o rata de crestere de 19% comparativ cu 2009.

Netbook-urile sunt atractive datorita portabilitatii sporite si a preturilor scazute care le fac mai accesibile pentru primii cumparatori de computere, in special din pietele emergente, a declarat John Jacobs, cercetator in cadrul DisplaySearch. Cresterea vanzarilor a fost sustinuta de furnizorii de servicii wireless care au integrat netbook-urile in contractele de internet mobil, a declarat Jacobs.

Netbook-urile au preturi cuprinse intre 200 si 500 dolari, dar vanzarile ar putea fi afectate de laptop-urile de mici dimensiuni (ultrathin) cu preturi sub 500 dolari si cu ecrane ce au diagonala intre 10 si 12 inci, a declarat Jacobs. Laptop-urile ultrathin sunt la fel de portabile ca netbook-urile, dar pot sustine aplicatii de inalta definitie si jocuri.

In trimestrul al treilea, Acer a fost principalul furnizor de netbook-uri cu o cota de piata de 21,4%, dar a pierdut teren in fata Hewlett-Packard, care detine o cota de 16% din piata si continua sa creasca, a declarat Jacobs.

Asustek detine o cota de 14,8% si a pierdut teren in fata Samsung.

Vanzarile totale de computere portabile, care inseamna netbook-uri si laptop-uri, ar putea ajunge la 169,6 milioane in acest an cu o crestere de 16% comparativ cu anul anterior. Vanzarile de computere portabile vor creste cu 17% in 2010, estimeaza Jacobs.