Dupa ce a pierdut teren in fata unor rivali ca Apple si Google, producatorul de software ar putea avea nevoie de o achizitie pentru a evita iesirea din piata de smartphone-uri, scrie BusinessWeek.

Cu doar cativa ani in urma, Microsoft era un jucator important in piata de telefonie mobile. Sistemul sau de operare Windows Mobile functiona in aproape un sfert din toate smartphone-urile pana in 2004, si a muscat din cota unor lideri ca Nokia. Odata cu intrarea Apple si Research In Motion gigantul software a pierdut cota de piata. La cea mai mare conferinta din industria wireless, Microsoft va lansa sistemul de operare Windows Phone "care va fi cu totul diferit", a declarat Robert J. Bach, presedintele diviziei de divertisment si terminale.

O alta problema cu care se confrunta producatorul de software este faptul ca dezvoltatorii independenti de aplicatii pentru telefoanele mobile au ingorat Microsoft si s-au indreptat catre iPhone si Android. Dezvoltatorii au creat 140.000 de aplicatii pentru iPhone disponibile pe iTunes, in timp ce magazinul online al Microsoft are 800 de aplicatii, desi producatorul a estimat ca 20.000 de aplicatii vor rula pe sistemul de operare.

Analistii din industrie sunt de parere ca Microsoft ar trebui sa schimbe dramatic strategia in acest segment. Fie ar putea opta pentru crearea propriului telefon cum a facut Google sau ar putea incheia in parteneriat strategic cu un jucator puternic precum Nokia, fie ar putea face o achizitiei importanta.

Cea mai simpla alegere ar putea fi preluarea Palm cu o valoare de 1,6 miliarde dolari. Producatorul telefoanelor Pre si Pixi are potential in piata datorita sistemului sau de operare usor de folosit, insa potrivit unor surse apropiate directorul executiv al Microsoft, Steve Ballmer nu este interesat de o achizitie.

Analistii cred ca o alta tinta ar putea fi Research In Motion, care detine o cota impresionanta in segmentul corporate. Valoarea de piata a RIM este in prezent de 38,5 miliarde dolari. Potrivit analistului Mark McKenchnie de la compania Broadpoint AmTech care a analizat potentialele tranzactii, Microsoft ar putea plati peste 56 miliarde dolari pentru companie si ar fi cea mai mare achizitie facuta de producatorul software.

De asemenea, executivii RIM care impreuna detin 11% din companie nu s-au aratat interesati de o vanzare a companiei, iar tranzactia ar putea intampina probleme din cauza autoritatilor de reglementare din Canada, unde RIM este considerata o "companie de tezaur national".

Surse din interiorul Microsoft, citate de BusinessWeek, au declarat ca in prezent compania nu se gandeste la o achizitie, axandu-se pe eforturile interne. Compania a inceput sa colaboreze mai mult cu partenerii hardware ca HTC si LG, pentru a adapta softurile la telefoanele respective si vrea sa reduca numarul partenerilor hardware de la 58 cat erau in 2008 la jumatate.

De asemenea, Microsoft are un proiect separat care va fi anuntat saptamana viitoare in cadrul conferintei din industria wireless ce va avea loc la Barcelona, si este vorba de un telefon mobil dedicat tinerilor, au declarat surse apropiate situatiei, potrivit Wall Street Journal (WSJ). Terminalul numit Pink este un smartphone dedicat exclusiv tinerilor ce integreaza soft-uri si servicii Danger, companie pe care Microsoft a achizitionat-o in urma cu doi ani.

Pink ar putea integra aplicatii asociate retelelor sociale, au declarat sursele citate de WSJ. Telefonul Pink este dezvoltat de producatorul japonez Sharp si va fi vandut la nivel international prin Verizon Wireless si Vodafone Group din aceasta primavara.


Mai multe articole din sectiunea IT & C »Citeste si
Orange introduce HD Voice Plus, apeluri mult mai clare