Pentru dezvoltarea industriei IT pana la parametrii pe care i-au atins celelalte state occidentale nu este nevoie doar de o "alfabetizare digitala" a populatiei ci si de investitii majore in cercetare si dezvoltare, e de parere Varujan Pambuccian, fostul presedinte al Comisiei IT&C din Parlamentul Romaniei si ambasadorul campaniei eSkills in Romania.

"Trebuie inceput un proces de alfabetizare digitala (n. red. - dezvoltarea competentelor IT pentru fiecare utilizator de computer), insa acesta nu este de ajuns daca nu sunt facute investitii in mai multe domenii IT precum dezvoltarea si cercetarea, ca ulterior sa putem vinde proprietate intelectuala, adica sa fructificam calitatile tehnologice pe care le au inginerii romani", a declarat Varujan Pambuccian, in cadrul conferintei de presa eSkills Week, eveniment ce vrea sa ofere tinerilor mai multe informatii despre proiecte educationale in domeniul IT pe care companiile le deruleaza si despre posibilitatile de dezvoltare ale competentelor IT.

De asemenea, Pambuccian a declarat ca societatea romaneasca are o traiectorie gresita si urmeaza sa devina o tara ca cele dezvoltate "care doar sta la birou si consuma ceea ce altii produc si castiga din asta".

Romania se confrunta cu o problema majora cauzata de scaderea numarului de studenti din universitatile tehnologice dupa ce in ultimii ani importanta sociala a unui inginer a scazut semnificativ. Pambuccian a declarat ca tipologia zonei noastre de a inova a scazut si ca riscam sa ajungem o tara care va trai doar din turism.

"Sunt state care au avut de castigat enorm in urma investitiilor facute in IT la nivel national, insa in Uniunea Europeana tendinta este de a investi in ajutorul social si nu in dezvoltare, mai exact in programe prin care sa il ajute pe cel puternic sa devina si mai puternic. Se cheltuiesc sume imense pentru lucruri inutile, nu inteleg de ce nu dirijam acesti bani macar in cateva lucruri simple cum ar fi dezvoltarea tehnologica", considera Pambuccian.

Deputatul considera ca trebuie investit in IT si pentru beneficiile pe care le aduce aceasta industrie atat pe termen lung cat si pe termen scurt cum ar fi reducerea costurilor, dar pentru dezvoltarea la nivel de economie nu trebuiesc neglijate celelalte domenii. De exemplu, cei 90.000 de angajati din domeniul IT au produs 10% din PIB, in timp ce agricultura a reprezentat 13% din PIB-ul Romaniei, fapt ce subliniaza o tendinta de "lenevire" a societatii romanesti, "prin cumpararea de agricultura cu bani produsi in IT".

Povestea cu specialistii romani care pleaca in afara tarii este depasita in momentul de fata, deoarece se gasesc ingineri care lucreaza in Romania cei plecati fiind doar cei care nu s-au adaptat mediului "toxic" de aici, e de parere Pambuccian. "Cand multinationalele IT au facut angajari in Bucuresti numarul candidatilor a fost foarte mare ceea ce inseamna ca exista ingineri. Ideea de a pastra inginerii este corecta insa corectitudinea trebuie pastrata si cand vine vorba de salariul acestuia. Trebuie sa pastram proprietatea intelectuala, sa o vindem si sa devina o resursa a economiei", a completat Pambuccian.

De asemenea, la momentul de boom al sectorului IT salariile cresteau iar mutarea de la o companiei la alta ducea la o scara de crestere a salariilor. La acest ritm de crestere a salariilor scoala romaneasca nu a reusit sa tina pasul cu industria IT, iar cand industria va cadea va fi din cauza invatamantului, a mai adaugat Pambuccian.

De asemenea, acesta considera ca nu trebuie sa tindem spre un invatamant usor care sa produca serii intregi de functionari ce lucreaza la birou. Inainte de a dezvolta competente digitale la nivelul intregii tari, trebuie sa ne gandim ce se intampla cu absolventii romani, deoarece din cauza unor greseli de actualitate pot fi afectate mai multe generatii. "Avem tendinta de a uniformiza totul, poate si din cauza statutului pe care ni-l confera Uniunea Europeana, insa aceasta metoda nu este cea mai fericita deoarece impiedica asa zisa concurenta dintre state", a declarat Varujan Pambuccian.

In trecut zona IT era concentrata in Occident in special in zona Atlanticului, acum aceasta zona nu mai reprezinta o putere pentru productie si cercetare si dezvoltare odata cu mutarea liniilor de productie in tari precum China care duce automat la mutarea polului de putere economica.

In prezent in majoritatea companiilor telecom managerii sunt finantisti sau avocati si nu ingineri cum se intampla in companiile IT din China si cum se intalnea in companiile americane la inceputul anilor 80, aceasta manifestare explicandu-se prin outsourcingul productiei si tendinta exclusiv directionata catre consum.

Pambuccian a declarat ca in pofida faptului ca treptat oamenii care vor lucra in productie vor fi inlocuiti de masinarii, in continuare se va resimti un exod al productiei catre tarile din Asia in special China si India datorita costurilor scazute. Salariul unui programator din India este de 250-300 de euro, in timp ce un programator roman are un salariu net de 700-800 euro, insa nu poate fi vorba de o competitie directa.

Potrivit unor date ale Asociatiei Producatorilor si Distribuitorilor de Echipamente de Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor (APDETIC) 47% dintre gospodariile romanesti aveau cel putin un computer. Potrivit unor date preliminare ale companiei de cercetare IDC in 2009 au fost vandute 486.845 de PC-uri, in scadere fata de 2008 cand au fost vandute 1.101.971 unitati. Rata de penetrare a internetului in gospodariile din Romania a ajuns la 36%, in timp ce intreaga piata de IT (cu exceptia telecom) este estimata la 1,9 mld dolari in 2009.

Aproape jumatate dintre tinerii romani cu varste intre 18 si 24 de ani folosesc laptopul, iar aproximativ 35% dintre participantii la sudiul realizat de Intel au declarat ca petrec in jur de 4-6 ore pe zi in fata calculatorului. Aproximativ 43% dintre respondenti stau in fata calculatorului in medie 1-3 ore pe zi. Majoritatea studentilor declara ca folosesc internetul pentru comunicare (65%), pentru informare (61%) si pentru recreare (23%). Pentru 90% dintre studenti, internetul este cea mai buna sursa suplimentara de studii.

Analistii europeni estimeaza ca pana in 2015 Europa va avea un deficit de 0,5 milioane specialisti IT daca se mentine tendinta studentilor de aocolo studiile universitare politehnice. Pe plan local, deficitul de specialisti IT este mai mic datorita facilitatilor in domeniu pe care le pune la dispozitie statul roman.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri