Mai putin de doua treimi dintre toti utilizatorii de internet folosesc o versiune a browser-ului Internet Explorer. Desi IE8 detine un sfert din piata, compania de cercetare Netmarketshare a anuntat ca 59,95% din piata foloseste o alta versiune de browser.

Firefox detine o cota de piata de 24,59% si se mentine la acest nivel de aproape un an, insa cea mai mare crestere a inregistrat-o browser-ul Chrome de la Google. Browser-ul detinut de Google are o cota de piata de 6,73%, comparativ cu 1,79% cat era cu un an in urma.

Declinul Internet Explorer a inceput inca din 2002, insa din aprilie 2009 compania a inregistrat o scadere de 8%, care coincide cu schimbarea browserelor printre consumatori, dupa ce promovarea masiva a Chrome de catre Google si dupa decizia CE de a alege un nou browser a oferit milioanelor de consumatori optiunea de a schimba foarte usor browserul pe care il detin.

Microsoft a anuntat ca Windows 7 a fost cel mai bine vandut sistem de operare, iar acest lucru ar putea atrage o cota de piata pentru IE8, mai ales ca mai multe companii urmeaza sa-si actualizeze sistemele de operare. Odata cu instalarea IE8 browserele invechite ca IE6 si IE7 vor iesi din top. In prezent, IE6 detine o cota de piata de 18%, comparativ cu cea a IE7 de 12,5%.