Astfel, in timp ce acum doi ani si jumatate, achizitile de servicii ori echipamente IT se faceau uneori fara mare atentie la bani, acum lucrurile sunt total schimbate si nici nu vor fi modificari majore in urmatorii cinci, sase ani.

“In urma acestui dus rece oamenii au devenit mult mai constienti de ce au nevoie. Cer mai multa calitate si sunt mult mai atenti la ce fac cu banii. Piata isi va reveni ca valoare, dar studiile de fezabilitate in legatura cu ceea ce este necesar vor fi facute mult mai bine. Chiar daca se va termina cu criza nu va fi imediat acelasi film ca inainte de 2008. Piata de IT din Romania a depins de investitiile straine. Statul facea achizitii pentru ca veneau bani din afara, iar daca strainii vor avea incredere in climatul de business din Romania vom putea vorbi de o relansare in IT, explica Andrei Suciu (foto sus).

Valoarea pietei de IT a fost anul trecut in jurul a 1,29 miliarde de euro fata de 1,83 miliarde de euro in 2008, conform companiei de cercetare IDC.

Pras Consulting este o companie fondata in 2002, iar in prezent are 14 angajati.

Anul trecut firma a ajuns la o cifra de afaceri de aproximativ 600.000 de euro si un profit net in jurul a 60.000 de euro, similar cu cel inregistrat in urma cu doi ani.

Pentru acest an, conducerea companiei isi doreste sa ajunga la un business de circa 750.000 de euro.

Pras Consulting ofera servicii pentru proiecte IT (servicii bazate pe infrastructura Microsoft si de auditare IT), externalizare, solutii de hosting, cablare structurata si distributie hardware si software, iar printre clientii companiei se numara Vodafone, GDF Suez, OTP Bank, Peli Filip, Colliers International, Rompetrol si Primaria Sectorului 2.

Andrei Suciu si Paul Roman (foto jos), cei doi parteneri in varsta de 35 de ani care au fondat firma in 2002, au lucrat ca si administratori de retea pentru compania de telecomunicatii Vodafone Romania, al doilea operator pe piata de telefonie mobila locala.

Andrei Suciu a lucrat pentru compania de telecomunicatii intre 1997 si 2006, iar Paul Roman incepand din 1999 si pana in acelasi an.


Chiar daca in general companiile nu ofera contracte fostilor angajati, in cazul celor doi lucrurile nu au fost asa, ba chiar cel mai mare proiect dezvoltat pana acum de Pras a fost realizat la finalul lui 2008 pentru Vodafone.

Proiectul a constat intr-o solutie pentru fax servere, prin care sunt trimise si primite fax-uri in reteaua companiei.

Daca pana acum toti clientii firmei au fost castigati prin recomandari, din primavara acestui an Pras a semnat un contract cu compania de relatii publice NNC pentru a se dezvolta in zona de marketing si vanzari si implicit pentru a creste numarul de client.

In 2009, jumatate din veniturile companiei au provenit din segmental de externalizare IT, o zona in care din cauza crizei, bugetele au scazut de la 25.000-150.000 de euro la in jur de 2.000-100.000 de euro.

Printre clientii cei mai mari ai companiei in zona de outsourcing se numara Global Remote Services, Colliers International si Primaria Sectorului 2.