Cinci companii se lupta pentru studiu al arbitrului telecom

Beia Consult International, Deloitte Business Consulting, Analysys Manson, Interconnect Communications si Ovum Europe au depus oferte pentru furnizarea de servicii de consultanta in vederea realizarii unui studiu privind impactul utilizarii benzii de 900 MHz pentru servicii 3G asupra concurentei.

"Castigatorul licitatiei va fi stabilit in 20 de zile de la deschiderea ofertelor, insa termenul poate fi prelungit in functie de complexitatea ofertelor care trebuie analizate de catre comisia de evaluare", se arata intr-un raspuns al Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) remis agentiei Mediafax.

Primul ofertant este din Romania, al doilea din Poloni, iar ultimii trei din Marea Britanie, potrivit datelor ANCOM. Valoarea contractului a fost estimata la 200.000 euro, fara TVA.

Contractul se va derula pe o perioada de 126 de zile de la data atribuirii, conform anuntului de participare publicat pe site-ul www.e-licitatie.ro.

Potrivit unei decizii ANCOM, adoptata la finele lunii februarie, operatorii Orange Romania, Vodafone Romania si Cosmote Romania pot furniza prin benzile de frecvente radio 900 MHz si 1.800 MHz, utilizate in prezent pentru comunicatii GSM, si servicii de generatia a treia (3G) si Internet mobil de mare viteza.

Licente 3G detin operatorii Orange Romania, Vodafone Romania, Cosmote Romania si RCS&RDS.

Primii trei operatori activeaza atat in zona GSM, cat si a serviciilor 3G, penultimul dupa ce a achiztionat, in 2009, operatorul Telemobil (Zapp Mobile), care detinea o licenta 3G.

In schimb, RCS&RDS nu este prezent in zona serviciilor GSM/2G. De altfel, operatorul a solicitat ANCOM sa ii ofere, in mod compensatoriu, dreptul de operare in banda de 900 MHz pentru furnizarea de servicii 3G.

Potrivit specialistilor, investititiile unui operator in cresterea gradului de acoperire a teritoriului in cazul unei retele 3G sunt mai ridicate comparativ cu o retea GSM. Practic, numarul de antene necesar pentru o mai buna acoperire este mai ridicat in cazul unei retele 3G, ceea ce implica cheltuieli mai mari.

Decizia ANCOM survine unei directive adoptate de Comisia Europeana in toamna anului 2009.

La data anuntarii deciziei, presedintele ANCOM, Catalin Marinescu, a declarat ca autoritatea de reglementare va realiza un studiu de impact al deciziei asupra pietei locale de servicii 3G, care ar putea fi finalizat pana in decembrie 2010.

"Studiul va avea la baza datele pe care operatorii le vor furniza si, dupa analizarea acestora, vom adopta masurile care se impun", a spus seful ANCOM.

ANCOM este institutia care stabileste regulile pentru piata de comunicatii din Romania si urmareste respectarea acestora.
Numarul utilizatorilor de telefonie mobila pe piata locala depaseste 26 milioane de clienti.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea IT & C »Setari Cookie-uri