Aproape 40% dintre romanii din mediul urban detin in gospodariile proprii echipamente electrice si electronice nefunctionale, motivele principale fiind intentia de a le repara (33,6%) sau faptul ca nu stiu ce ar putea face cu acestea dupa scoaterea din uz (41%), arata rezultatele celui mai recent studiu realizat de organizatia colectiva de gestionare a DEEE din domeniul IT&C si al electronicelor de consum Ecotic si compania de cercetare de piata Daedalus Millward Brown.
Majoritatea gospodariilor din mediul urban sunt dotate cu aparate electrice si electronice, precum frigider (100%), fier de calcat (99,6%) masina de spalat (98,2%), aspirator (97,2%), televizor (99,4%), telefon mobil (99,4%), computer sau laptop (91,3%).

Spre deosebire de localitatile mai mari, in gospodariile din orasele cu mai putin de 50.000 de locuitori exista mai putine echipamente electrice si electronice, diferenta fiind data de aparate mai moderne sau cele care nu sunt strict necesare, printre care computer sau laptop, monitor, imprimanta, mp3 player, aparat de aer conditionat sau sisteme ”home cinema”.

Comparativ cu 2009, numarul detinatorilor de computere sau laptopuri este in crestere, in timp ce telefonul fix reprezinta aparatul la care romanii incep sa renunte (de la 78,7% in 2009, cand esantionul a fost de 1.000 de persoane, la 72,5% in 2010). In ceea ce priveste durata de viata a echipamentelor in gospodarie, aceasta este mai mare in orasele mici, unde majoritatea aparatelor nu au fost inlocuite in ultima perioada.

Analizand intentia de utilizare a echipamentelor achizitionate, cei mai multi respondenti si-au exprimat dorinta de a le folosi pana in momentul in care se strica sau pana cand un nou model din gama respectiva va fi lansat pe piata. In aceste conditii, cele mai multe echipamente noi au fost achizitionate ca urmare a deteriorarii celor vechi (in cazul unor produse precum fierul de calcat, masina de spalat sau aspiratorul), pentru inlocuirea unor echipamente cu altele mai performante (telefoane mobile, televizoare, frigidere) sau pentru dotarea gospodariilor cu echipamente cumparate pentru prima data la momentul respectiv (in cazul computerelor sau al laptopurilor, al imprimantelor si al cuptoarelor cu microunde).

Achizitionarea echipamentelor noi a depins in principal de ofertele magazinelor si, intr-o proportie mai mica, de reducerile de pret obtinute in schimbul produselor vechi. Magazinele de specialitate si supermarket-urile raman locurile de achizitie preferate de romani, un procent mai mic de persoane alegand in schimb sa cumpere de pe Internet sau din alte tipuri de magazine, in special in orasele cu mai putin de 50.000 locuitori.

In ceea ce priveste renuntarea la echipamentele electrice si electronice, o treime dintre respondenti le pastreaza in gospodariile proprii, in timp ce o alta treime prefera sa le ofere altor persoane. Potrivit raspunsurilor inregistrate, cei mai multi dintre acestia detin inca echipamente nefunctionale, in special pentru ca nu stiu cum ar putea fi predate intr-un mod corespunzator. Peste 50% dintre cei implicati in sondaj ar renunta la echipamentele nefunctionale daca ar primi o reducere de pret la cumpararea unui produs nou sau in cazul preluarii acestora, direct din gospodarie, de catre organizatiile specializate in colectare.

De asemenea, desi peste 85% dintre respondenti au auzit de Timbrul Verde si fac legatura intre acesta si protectia mediului, el nu constituie un criteriu important la achizitionarea unor produse noi. Criteriile cele mai importante raman marca produsului, serviciile post-vanzare si ofertele de pe piata.

”Studiul efectuat anul acesta ne confirma inca o data ca romanii se despart cu greu de electronicele vechi. Ba mai mult, spre deosebire de 2008 si 2009, editia din acest an releva o usoara crestere a numarului celor care fie pastreaza, in gospodariile proprii, aparatele uzate, fie le dau altor persoane. Oamenii inca nu stiu ce alternative au si, in mare parte, nici nu sunt constienti de efectele negative ale unei gestionari neadecvate a deseurilor electrice si electronice (DEEE) asupra sanatatii noastre si a mediului”, a declarat Valentin Negoita, presedintele Asociatiei Ecotic.

Realizat pe un esantion de 1.300 de persoane, in orasele cu peste 20.000 de locuitori, sondajul urmareste sa reflecte situatia din Romania in ceea ce priveste dotarea gospodariilor cu echipamente electrice si electronice (EEE), deciziile de achizitie privind aceste aparate, impactul Timbrului Verde in achizitii, dar si atitudinea romanilor fata de colectarea selectiva a deseurilor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri