Care au fost cel mai bine vandute telefoane anul acesta la operatorii de telefonie mobila de pe piata locala, cum a evoluat piata de smartphoneuri si ce aduce nou 2011 pe acest segment, afla dintr-un articol realizat de wall-street.ro.
Din cauza conditiilor economice actuale, piata de telefoane din Romania este in continuare foarte sensibila la pret si acest lucru face ca terminalele din gama entry-level, sub 50 de euro, sa fie cele mai atractive pentru utilizatori si, implicit, cel mai vandute, dupa cum arata si oficialii Orange Romania, cel mai mare jucator de pe piata de telefonie mobila romaneasca, care a avut afaceri de 730 milioane euro in primele noua luni ale acestui an.

O influenta majora in decizia de a cumpara un telefon o au campaniile promotionale, atat pentru clientii business, cat si pentru cei rezidentiali. Cel mai bine vandute modele din portofoliul Cosmote, al treilea operator de telefonie mobila din Romania, au fost, de asemenea, telefoanele de tip middle si entry level.

Dintre telefoanele de tip entry level, cele mai solicitate de clientii Cosmote au fost Nokia 1616, Nokia 1800 si Nokia 2330, iar dintre telefoanele de nivel mediu, printre cel mai bine vandute se numara Samsung S5230, Nokia C3, Nokia 5228, Nokia 2700 si 2730, LG KP502.

Din punctul de vedere al Vodafone Romania, operatorul numarul doi pe piata de telefonie mobila, cele mai atractive terminale vandute anul acesta au fost, fara indoiala, smartphoneurile.

"Aceasta categorie a avut o crestere exploziva de la inceputul anului. Vodafone a lansat pe parcursul anului terminale din segmentul smartphone, cum este cazul HTC Desire, HTC Wildfire sau Samsung i9000. Impachetarea acestor terminale cu servicii de voce si date a facut ca pretul acestora sa devina foarte accesibile pentru clienti", a declarat pentru Wall-Street.ro Andrei Oltei, manager terminale la Vodafone Romania.

Printre cele mai atractive smartphoneuri din portofoliul Cosmote, din punct de vedere vanzari, se numara Nokia E72, Samsung i9000 Galaxy S si HTC Desire. "Nu in ultimul rand, recent lansatul iPhone 4 s-a bucurat de un succes rasunator in randul utilizatorilor", a afirmat Alexandru Munteanu (foto), sales operations manager Cosmote. Preturile telefoanelor la Cosmote, care si-a marit afacerile cu 8,5% in al treilea trimestru al acestui an, pana la 117,5 milioane euro, conform raportului financiar al OTE, grupul grec care controleaza compania, variaza in functie de categoria in care se incadreaza aceste telefoane si de subventia acordata.

"Se poate observa o scadere a pretului mediu de vanzare atat datorita scaderii puterii de cumparare, cat si datorita variatiei subventiei acordate", a adaugat Munteanu.

Pe langa terminalele oferite gratuit la activarea unui abonament nou pe doi ani, clientii Vodafone au ales, anul acesta, si terminale cu preturi mai mari, dar care aduc in plus camera foto mai performanta, bluetooth, slot pentru cardul de memorie si tehnologia 3G.

"Faptul ca Vodafone a lansat servicii UMTS in banda de 900 Mhz, cu acoperire de 90% din populatia Romaniei, a determinat ca terminalele care suporta aceasta tehnologie sa aiba o crestere foarte mare in vanzari", arata Oltei.

In ceea ce priveste vanzarile realizate in perioada sarbatorilor, reprezentantul Vodafone a declarat ca, asa cum se intampla de fiecare data, campaniile promotionale influenteaza vanzarile de terminale.

Perioada de dinaintea sarbatorilor de iarna este cunoscuta pentru cresterea pe care o aduce in vanzari, fie ca vorbim de sectorul telecom sau nu. "In ceea ce priveste anii precedenti, Cosmote a inregistrat cresteri ale vanzarilor in preajma sarbatorilor de iarna atat datorita promotiilor, cat si a faptului ca produsele de telecomunicatii sunt in topul cadourilor oferite familiilor sau celor apropiati. Pentru anul acesta ne asteptam la cresteri comparativ cu lunile anterioare, insa trebuie sa tinem seama de contextul economic general in care ne aflam", potrivit sales operations managerului Cosmote.

Despre smartphoneuri si 2011

Cresterea din segmentul smartphones a fost cea mai puternica, anul acesta, conform companiei Vodafone. Symbian si Android sunt cele doua platforme care au inregistrat cele mai mari vanzari. "In functie de promotiile pe care le-am desfasurat de-a lungul anului, au fost perioade cand platforma Android a depasit Symbian. Totusi, uitandu-ne la tot anul, Symbian are in continuare un usor avantaj", a spus Andrei Oltei.

Referitor la volumele de vanzari, cel mai bine vandute smartphoneuri din portofoliul Cosmote au fost cele cu Symbian, insa cele care au inregistrat cea mai buna crestere procentuala sunt cele cu Android, dupa cum remarca si oficialii Orange Romania. Dupa cum arata cei de la Cosmote, iPhone 4, de asemenea, a avut un start promitator in acest sens.

"Piata de smartphoneuri este una foarte dinamica si intr-o continua crestere. In acest moment putem afirma ca, fata de aceeasi perioada a anului trecut, volumul vanzarilor de telefoane smartphone s-a dublat. Segmentul in sine are un mare potential de evolutie si in anii urmatori, iar procentul de crestere va fi din ce in ce mai accentuat", au afirmat reprezentantii Orange.

Citeste si Julien Ducarroz, Orange: Anul viitor smartphone-ul isi va injumatati pretul si va deveni accesibil tuturor

Pentru 2011, cel mai mare operator de telefonie mobila estimeaza o usoare crestere a vanzarilor de telefoane si o mentinere a ritmului alert in care piata de smartphoneuri evolueaza, datorita preturilor scazute pe acest segment si apetitului tot mai ridicat al cumparatorilor pentru "telefoane inteligente".

Totodata, Vodafone sustine ca vanzarile se vor concentra, in anul urmator, pe terminale ce fac parte din segmentul smartphones, multe dintre acestea avand un pret din ce in ce mai accesibil, inlocuind astfel terminalele clasice.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri