"Daca se au in vedere experientele trecute, cresterea reala a PIB va fi afectata la mijlocul acestui an", se mentioneaza in cel mai recent raport al Bancii Mondiale (BM) referitor la economiile statelor din Asia de Est si Pacific, citat de AFP.

Cresterea economica isi va reveni, insa, in trimestrele urmatoare, cand se vor intensifica eforturile de reconstructie, care ar putea dura cinci ani, adauga BM.

PIB-ul nipon a scazut cu 1,3% in ultimele trei luni ale anului trecut, in ritm anualizat, dupa o perioada de crestere sustinuta in urma iesirii din recesiunea din 2008-2009. Inainte de cutremur, analistii anticipau ca economia va reincepe sa creasca in primul trimestru al acestui an.

De la inceputul saptamanii trecute, Japonia incearca sa evite o catastrofa nucleara, care are la baza centrala de la Fukushima, avariata in urma seismului.

Seria de dezastre a dus la scaderea cu 10,22% a bursei de la Tokyo si la aprecierea monedei nipone, evolutie care afecteaza veniturile exportatorilor.

Citeste si:

BM estimeaza ca situatia din Japonia ar putea afecta, deopotriva, si alte state din Asia.

"Pe termen scurt, impactul va fi mai mare in domeniul comertului si finantelor", a afirmat un analist al institutiei financiare internationale.

Seismul din 1995, care a lovit in principal orasul Kobe, a avut ca efect incetinirea comertului nipon timp de mai multe semestre. Dupa aproape un an, importurile si-au revenit la normal, iar exporturile au ajuns la 85% din nivelul anterior seismului.