Brazilia a înregistrat pentru prima dată în 2023 peste 1.000 de dezastre naturale, respectiv o medie de peste trei pe zi, un record asociat direct cu schimbările climatice, conform experţilor citați de Agerpres.

Centrul Naţional pentru Monitorizarea Dezastrelor Naturale (Cemaden) a înregistrat anul trecut un total de 1.161 de astfel de evenimente, inclusiv inundaţii şi alunecări de teren, pentru prima dată de la debutul acestor înregistrări, în 2011.

Potrivit acestui organism public, evenimentele asociate cu precipitaţiile extreme au provocat cel puţin 132 de decese şi peste 9.000 de răniţi, iar cel puţin 74.000 de persoane au rămas fără locuinţă.

Pagubele materiale au fost estimate la peste cinci miliarde de reali brazilieni (aproximativ 925 de milioane de euro).

"Schimbările climatice au avut un impact direct asupra creşterii frecvenţei şi intensităţii dezastrelor", a explicat marţi pentru AFP Francisco Eliseu Aquino, climatolog de la Universitatea Federală Rio Grande do Sul (UFRGS).

Potrivit expertului, la acestea s-a adăugat o intensificare a fenomenului meteorologic El Nino, sinonim cu o încălzire globală suplimentară.

"Am avut un an excepţional în ceea ce priveşte recordurile de temperatură, cu valuri de căldură, probleme legate de secetă şi precipitaţii care au provocat inundaţii", a adăugat Aquino.

Specialistul a menţionat în acest sens în special inundaţiile devastatoare provocate de un ciclon care a lăsat în urmă peste 50 de morţi, în septembrie, în sudul ţării. Aproximativ 60 de persoane au murit, de asemenea, în urma alunecărilor de teren produse pe coasta statului Sao Paulo în februarie.

Alte regiuni ale ţării au fost, dimpotrivă, afectate de o secetă istorică, în special Amazonia (nord).

"Anul 2023 a fost atipic din punct de vedere climatic, cu o tranziţie rapidă de la La Nina la El Nino (două fenomene opuse). Volumele de ploaie înregistrate au fost cu mult peste cele normale în sud şi mai scăzute în nordul şi nord-estul ţării", a declarat Regina Alvala, directoarea Cemaden, citată într-un comunicat.

"Schimbările climatice au contribuit la rândul lor - un ocean mai cald produce mai mulţi vapori în atmosferă şi, prin urmare, ploi intense şi concentrate", a explicat ea.

Anul 2023, marcat în întreaga lume de o serie de dezastre climatice, a fost cel mai călduros din istoria înregistrărilor, apropiindu-se pentru prima dată de limita de 1,5 grade Celsius peste valorile din perioada preindustrială stabilită prin Acordul de la Paris, conform observatorului european Copernicus.

Brazilia a înregistrat deja un dezastru climatic la începutul anului, inundaţiile provocând cel puţin 12 decese la Rio de Janeiro.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri