Grecia, confruntata cu o colectare deficitara a taxelor, analizeaza modalitati "creative" de a acoperi deficitul bugetar, de la confiscarea activelor nerevendicate ale persoanelor decedate, care ar putea genera venituri de patru miliarde euro, la noi impozite pe bauturi racoritoare.

Guvernul de la Atena incearca sa identifice reduceri suplimentare de cheltuieli si venituri din taxe in valoare de 22 de miliarde de euro pentru urmatorii trei ani, inaintea unei vizite a reprezentantilor Fondului Monetar International la inceputul saptamanii urmatoare, pentru a se conforma conditiilor prevazute in pachetul de ajutor financiar in valoare de 110 miliarde de euro primit de la Fond si Uniunea Europeana, noteaza cotidianul american Wall Street Journal (WSJ), citata de Mediafax.

"Colectarea de taxe nu merge cum ar trebui, iar guvernul, pe langa eforturile in aceasta directie, va analiza alte modalitati de a acoperi deficitul. Obtinerea de fonduri din mosteniri nerevendicate si conturi ale persoanelor decedate de mult timp se afla printre masurile analizate. O taxa pe bauturile racoritoare este, de asemenea, luata in calcul foarte serios", a spus un oficial guvernamental.

Activele nerevendicate ale decedatilor, din care unele blocate de cativa ani in proceduri juridice, ar putea aduce statului venituri de circa patru miliarde de euro, a adaugat el.

Guvernul trebuie sa prezinte, pana la sfarsitul lunii martie, pachetul de masuri in valoare de 22 de miliarde de euro, iar acesta ar putea include si anularea tuturor scutirilor de taxe pentru persoanele cu venituri mai mari de 70.000 de euro pe an, eliminarea taxei pe valoare adaugata redusa pentru industria hoteliera si majorarea taxelor de drum pentru posesorii de autovehicule.

De asemena, sunt luate in calcul reducerea pragului minim pentru proprietatile imobiliare neimpozabile, dar si impozite speciale pentru sutele de mii de case construite ilegal, a adaugat un al doilea oficial guvernamental.

Executivul vrea sa economiseasca 15 miliarde de euro prin reduceri de cheltuieli si sa obtina venituri suplimentare de sapte miliarde de euro, a spus primul oficial citat.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Cat a cheltuit romanul obisnuit pe vacanta in 2019