Guvernul SUA va atinge limita de 14.290 miliarde de dolari privind datoria nu mai tarziu de 16 mai, a declarat secretarul Trezoreriei SUA, Timothy Geithner, la inceputul acestei saptamani, potrivit MarketWatch.

Obama a promulgat sambata o lege privind cheltuielile pe termen scurt, formalizand astfel un acord de compromis cu republicanii care deschide calea unor noi batalii, mai mari, pentru reducerea deficitului bugetar. Legea asigura finantarea operatiunilor guvernului pentru o saptamana.

Cu doar o ora inaintea termenului limita - miezul noptii zilei de vineri, democratii si opozitia republicana au acceptat reducerea cheltuielilor bugetare cu 38 de miliarde de dolari pentru ultimele sase luni ale actualului an fiscal.

"Speranta mea sincera este ca vom continua sa ne intelegem deoarece ne asteapta multe dificultati, de la crearea de locuri de munca la stimularea cresterii economiei si educarea copiilor sau reducerea pe termen lung a deficitelor", a declarat Obama.

Membrii ai Congresului din ambele partide au declarat ca nu vor accepta cresterea limitei datoriilor daca nu vor fi prezentate planuri pentru reducerea deficitului bugetar.

Citeste si:

Casa Alba estimeaza ca deficitul va atinge nivelul record de 1.600 miliarde de dolari in acest an, suma care ingrijoreaza multi analisti.

Geithner a indicat Congresului ca guvernul ar putea utiliza masuri temporare pentru a evita atingerea plafonului de indatorare, insa aceste masuri vor avea succes doar o perioada limitata de timp. In acest context, Trezoreria nu se va mai putea imprumuta la inceputul lunii iulie.

Oficialul a avertizat ca va inceta plata dobanzilor pentru obligatiunile Trezoreriei, iar acordarea ajutoarelor sociale si a altor astfel de beneficii va fi afectata in cazul in care Congresul nu mareste limita datoriilor, perspectiva care ingrijoreaza Wall Street-ul.

Membrii din Congres din ambele partide se vor folosi de problema datoriilor pentru a-si impune punctul de vedere privind responsabilitatea fiscala, noteaza MarketWatch.

Anul fiscal 2011 se va incheia pe 30 septembrie.