Pretul petrolului s-a stabilizat si a urcat usor vineri pe pietele asiatice, la 112 dolari pe baril, iar argintul si aurul au revenit de asemenea pe un trend ascendent, investitorii din Asia fiind atrasi de preturile reduse ale marfurilor dupa scaderile abrupte de joi, transmite Reuters.

Petrolul Brent a inregistrat joi cea mai abrupta cadere de pret din istorie, coborand cu 8,6%, la mai putin de 110 dolari pe baril, iar argintul s-a depreciat cu 12%, cel mai puternic declin din 1980 intr-o singura sedinta de tranzactionare. Aurul scazut totodata cu 3% pe piata spot, tras in jos de sentimentul negativ imprimat pietei, care a afectat de asemenea cuprul si celelalte marfuri, provocand o scadere generalizata care s-a raspandit si catre burse, potrivit Mediafax.

Investitorii din Asia au ridicat insa pietele in sesiunea de vineri, ademeniti de preturile atractive, dupa un declin de patru zile care a ras 100 de dolari din valoarea record a aurului si 30% din cotatia istorica atinsa de argint pe 28 aprilie.

Astfel, pretul spot al argintului a urcat vineri cu 2,5%, la 34,54 dolari pe uncie, dupa ce atingea, cu opt zile in urma, recordul de 49,51 dolari pe uncie. Metalul pretios va incheia cel mai probabil saptamana cu o pierdere de 26%, cea mai abrupta de la inceputul anilor '80.

Aurul a urcat cu peste 1%, la 1.489,26 doari pe uncie, si are un declin de 5% la nivelul acestei saptamani, cea mai slaba din martie 2009.
Pretul petrolului Brent a urcat cu peste 2 dolari, depasind 112 dolari pe baril.

Investitorii vor urmari vineri datele privind somajul din Statele Unite in luna aprilie, raport asteptat cu pesimism de piete, economistii apreciind ca angajatorii au sacrificat crearea de locuri de munca pentru a acoperi costurile tot mai ridicate ale carburantilor.

Un somaj peste asteptari in aprilie ar putea declansa un nou val de vanzari pe pietele de marfuri, cu exceptia aurului, care ar putea avea de castigat ca activ considerat o investitie sigura pe termen lung.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si